VESTI
     
 
Socijalni partneri iz evropske tekstilne industrije pozivaju na snažniju akciju za upravljanje energetskom krizom. „Savršena“ oluja razara industriju Evrope.
„Savršena“ oluja razara Evropu




Brisel. 28.septembar 2022
Socijalni partneri na nivou EU zahtevaju mere za očuvanje globalne konkurentnosti tekstilne industrije i evropskih radnih mesta, izbegavajući konkurenciju između država članica: potreban je jedinstven pristup na nivou EU. Radnici širom Evrope suočeni su sa socijalnom, industrijskom i klimatskom krizom: savršenom olujom koja danas preti našem industrijskom tkivu. Moramo podržati naše industrije i radnike u evropskoj tekstilnoj industriji.
Predsednica EK fon der Lajen je 14. septembra 2022. objavila inicijative usmerene na rešavanje dramatične energetske krize sa kojom se Evropa suočava. Socijalni partneri iz evropske tekstilne industrije pozdravljaju neke predloge, kao što je odvajanje cene TTF gasa od tržišta električne energije i predložene izmene okvira državne pomoći.
Međutim, verujemo da predlog Komisije nije dovoljno ambiciozan i da će doći po cenu gubitka evropskih industrijskih kapaciteta i radnih mesta. Već danas je nekoliko tekstilnih kompanija odlučilo da obustavi ili izmesti svoju proizvodnju van EU, a šanse su da se više nikada neće vratiti. Ovo je u suprotnosti sa ambicijom EU da izgradi otpornu tekstilnu industriju, smanji našu spoljnu zavisnost i ponudi kvalitetne poslove.
Dirk Vantighem, generalni direktor EURATEKS-a je prokomentarisao: „Naše kompanije se pripremaju za zelenu i digitalnu tranziciju, što zahteva značajne napore i ulaganja. Trenutna energetska kriza ugrožava ceo taj proces. Rizikujemo da izgubimo jedinstvenu priliku da pomerimo naš sektor ka održivoj i konkurentnoj budućnosti.”
Luc Triangle, generalni sekretar IndustriAll Europe je prokomentarisao: „Radnici širom Evrope suočavaju se sa socijalnom, industrijskom i klimatskom krizom: savršenom olujom koja danas preti našem industrijskom tkivu. Čini se da oni koji vode Evropsku komisiju još nisu shvatili razmere i hitnost trenutne krize. Ne možemo više čekati na jedinstven evropski industrijski odgovor. Moramo podržati naše industrije i radnike u evropskoj tekstilnoj industriji da prebrode ovu oluju, da održimo kompas pravedne, zelene i digitalne tranzicije i izbegnemo dugoročnu ekonomsku štetu zbog izgubljenih industrijskih kapaciteta.“
Socijalni partneri zahtevaju mere koje omogućavaju kompanijama da zaštite svoju globalnu konkurentnost i evropska radna mesta, izbegavajući konkurenciju između država članica: potreban je jedinstven pristup na nivou EU.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"