VESTI

ZI JIN COOPER nastavlja sa nepoštovanjem zakona i samovoljom koja ide ka bezobrazluku. Krivične prijave za gen. direktora Chen Jinghe.
Krivične prijave protiv ZI JIN

Bor, 09.06.2022.

Odbijanje rukovodstva ZI JIN Cooper Bor da Industrijskom sindikatu ZI JIN Cooper obezbedi slobodne sate za rad sindikalnog poverenika ukazuje da ZI JIN nastavlja sa starom praksom nepoštovanja zakona Republike Srbije, Ustava, sindikata i radnika.

Industrijski sindikat Srbije je u aprilu 2022. godine kontaktirao Agenciju za mirno rešavanje kolektivnog radnog spora, a što je rezultiralo raspravom u sedištu poslodavca. U prvom trenutku poslodavac je pokazao razumevanje i spremnost da poštuje zakon i Ustav Republike Srbije ali je na drugoj raspravi na pitanje miritelja da li postoji neki razlog zbog čega poslodavac odbija poštovanje zakona i Ustava, predstavnica poslodavca je navela da

„ je rukovodstvo poslodavca stava da bi u slučaju potpisivanja sporazuma uskoro isti zahtev potekao i od ostalih predstavnika nereprezentativnih sindikata, a što bi ugrozilo proces rada kod poslodavca, jer bi plaćeno odsustvo uglavnom koristili radnici u proizvodnji.“

Poslodavac je svesno prenebregao član 211 Zakona o radu koji kaže:

„Lice ovlašćeno za zastupanje i predstavljanje reprezentativnog sindikata kod poslodavca za obavljanje sindikalne funkcije ima pravo:

1) Na 40 plaćenih časova rada mesečno ako sindikat ima najmanje 200 članova i po jedan čas mesečno za svakih sledećih 100 članova.

2) Na srazmerno manje plaćenih časova ako sindikat ima manje od 200 članova.

Ako kolektivni ugovor ili sporazum iz stava 1. ovog člana nije zaključen, predsednik podružnice i član organa sindikata imaju pravo na 50% plaćenih časova iz stava 2 ovog člana.“

Nakon ovoga Industrijski sindikat Srbije će pred nadležnim sudom pokrenuti krivične prijave zbog diskriminacije Industrijskog sindikata ZI JIN Cooper Bor, sprečavanja organizovanja i rada sindikata i nanošenje materijalne štete sindikatu.