VESTI
     
 
Tri najveća turska metalska sindikata Turk Metal, Birlesik Metal i Ozcelik zajedničkim nastupom i borbom došli do nacionalnog Kolektivnog ugovora. Ugovor obuhvata 300 kompanija i 142.000 radnika.
Turski metalci pobeđuju posle ujedinjene borbe




12. januar 2022.

Posle meseci mobilizacije, akcije i kampanje, tri pridružene kompanije IndustriALL u metalskom sektoru, Turk Metal, Birlesik Metal i Ozcelik postigle su sporazum sa organizacijom poslodavaca MESS o kolektivnom pregovaranju za čitav sektor.

Nakon što su nizom ujedinjenih akcija demonstrirali odlučnost i jedinstvo, tri sindikata su uveče 11. januara 2022. godine dobila poziv MESS-a na razgovore. Duga sednica pregovora završena je pozitivno u ranim satima 12. januara sa potpisivanje dvogodišnjeg ugovora.

Pre završne runde pregovora, MESS je povukao svoje zahteve za ustupcima. Prema zajedničkom saopštenju za štampu tri sindikata, radnici su u proseku ostvarili povećanje od 65,67 odsto u kompanijama koje pokriva MESS.

To je značilo povećanje od 27,44 odsto za prvih šest meseci sporazuma i 30 odsto za drugu polovinu. Ukoliko inflacija poraste tokom drugog šestomesečnog perioda, jaz će pokriti poslodavci kako bi članovi sindikata dobili realno povećanje. U trećem i četvrtom šestomesečnom periodu plate će biti prilagođene stopi inflacije.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"