VESTI

IndustriAll Global održao sastanak sa svojim članovima u Srbiji u sektoru kože tekstila i obuće, kao i tekstila u autoindustriji.
Stanje i perspektive sektora tekstil, koža i obuća u Srbiji

Beograd, 21.01.2022.

Nastavljajući projekat za sektor tekstila, kože i obuće IndustriAll Global je organizovao virtuelni sastanak sa svojim članicama u Srbiji. Ovaj projekat pored sindikata uključuje i Evropska udruženja poslodavaca. IndustriAll Global je sindikatima u Srbiji dostavio nekoliko pitanja na koja su sindikati trebali da daju odgovore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici IndustrIall Global Anne –Marie Mureau, Jirki Raina te Ildiko Kren-IndustriAll Evropa. Pitanja su bila:

• Kakva je situacija u sektoru tekstila, kože i obuće u Srbiji danas, koja su najnovija događanja i predviđanja za 2022.?

• Kakvo je trenutno stanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, uključujući i sektorski kolektivni ugovor? Jeste li bili u mogućnosti potpisati koji novi kolektivni ugovor u posljednje vrijeme i imate li neke pregovore u tijeku ?

• Koji su prioriteti vašeg sindikata i kakvi su vam planovi u vezi organiziranja novih članova?

• Što je po vama potrebno da se revitalizira industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u Srbiji i da postane dugoročno održiva?

• Kakvu moguću ulogu Vlade RS vidite u davanju podrške industriji tekstila, kože i obuće, s obzirom da sektor još uvijek ima važan udio u zapošljavanju u prerađivačkoj industriji?

O aktuelnim događajima u TKO na nivou Evrope i sveta govorio je Jirki Raina, posebno ukazujući na događanja u jugoistočnoj Evropi i načinu kako se spomenuti projekat razvija kroz formu radionica na nacionalnim nivoima.

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić izneo je stanje u TKO Srbije, koristeći podatke Privredne komore srbije i Statističkog zavoda. Do avgusta meseca 2021. godine u poređenju sa 2020. godinom zabeležen je pad od 38% kod odevnih predmeta, 22% u tekstilui 20,8% u koži i obući. Zalihe su povećane za 31,8%. U TKO radi 62.627 radnika od čega 36.410 u odevnim predmetima, 13.717 u kožii obući a u tekstilu radi 12.500 radnika.

Prosečna zarada u TKO je 37% manja od republičkog proseka, u tekstilu 426 evra, odevnim predmetima 346 evra i 381 evro u koži i obući. Beleži se deficit od 209 miliona evra u odnosu na uvoz, najviše u izvozu učestvuju odevni predmeti 43%, koža i obuća 34% i tekstil sa 21%.

Stanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja je žalosno, toga u Srbiji nema a neće ga ni biti ukoliko ne dođe do političkih promena.

Organizovati članstvo i sindikate u TKO je nemoguća misija, pored poslodavaca kao što je „Magna Seating“ iz Odžaka i Aleksinca. Najveći problem je rat koji se vodi među srpskim sindikatima, krvarimo a sindikati kao što je Samostalni sindikat TKO su se u potpunosti stavili u funkciju i službu poslodavca, mislim na „Magna Seating“.

Dokle god Srbija i predsednkik države ističe da imamo najmanje plaćene radnike , dotle će i TKO biti prisutni u Srbiji. Radnici Srbije a naročito oni koji rade u TKO se tretiraju i plaćaju kao moderni robovi a sindikalna podeljenost je garant da će tako i ostati.