VESTI
     
 
Tri turska sindikata metalaca u borbi za fer granski kolektivni ugovor. snažna podrška IndustriAll Global i IndustriAll Evropa.
Turski metalci se bore za fer ugovor




14. januar 2022.

Pokrivajući 142.000 metalaca u više od 300 kompanija, u oktobru 2021. započelo je kolektivno pregovaranje širom sektora između sindikata i Turskog udruženja poslodavaca metala MESS. Od sredine decembra, metalci su sprovodili akcije pozivajući poslodavce da prihvate njihove zahteve u kontekstu ekonomske krize u Turskoj. Snažna i stalna podrška dolazi od IndustriAll Global union i IndustriAll Evropa.

IndustriALL podružnice Turk Metal, Birlesik Metal-Is, Ozcelik-Is dostavile su MESS-u listu zahteva koji su uključivali povećanje plata i poboljšanje uslova rada, zbog značajnog gubitka kupovne moći radnika u Turskoj. Potrošačka inflacija je porasla u Turskoj. Prema zvaničnim podacima koje je objavila Turska agencija za statistiku (TUIK), godišnja inflacija u 2021. godini dostigla je 36 odsto, a samo u decembru 13,6 odsto.

Međutim, Independent ENAGrup tvrdi da je godišnja inflacija premašila 80 odsto. Ekonomska kriza u Turskoj dovela je do fluktuacija valute i povećanja cena, što je radnike dovelo u tešku situaciju. Radnici osećaju poskupljenja hrane i drugih svakodnevnih proizvoda.



Turk Metal je tražio povećanje od 29,57 odsto u ime svojih 129.000 članova, dok je Birlesik Metal-Is predložio 30,89 odsto za više od 11.000 članova sindikata. Zahtevi sindikata takođe uključuju povećanje beneficija i poboljšanje radnog vremena, zdravstvene zaštite i plaćenog prekovremenog rada. Poslodavci su prvo ponudili 12 odsto za prvih šest meseci, kasnije su ga revidirali na 17 odsto i na kraju 21 odsto na poslednjoj sednici 5. januara 2022. Turk Metal i Birlesik Metal-Is odbili su najnovije ponude od Udruženja poslodavaca MESS.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"