VESTI
     
 
ZIJIN pokušava da prevari sindikate i radnike. Više rada manje plate, koncept koji zagovara ZIJIN. Pokazati snagu sindikata i radnika.
ZIJIN vara radnike i sindikate




Bor, 14.12.2021.

ZIJIN nastavlja praksu da vara radnike i sindikate a sve pod izgovorom da sve rade po zakonu i Pravilniku o radu koji je supstitucija odbijanju ZIJIN da sa sindikatima potpiše Kolektivni ugovor.

Podsećamo da su sindikati ZIJIN u junu mesecu pozvali zaposlene da stanu u odbranu i zaštitu interesa zaposlenih, ali su protesti otkazani nakon što je poslodavac tada važeći Pravilnik o radu povukao i doneo drugi koji je bio identičan sadržaju Kolektivnog ugovora koji je zaključen 21.06.2018. godine a jedan od potpisnika tog Kolektivnog ugovora je bio i Industrijski sindikat Srbije.

Tada se u pregovore uključila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavivši „Razgovori u vezi sa novim Kolektivnim ugovorom moraju se nastaviti i da se uskoro zaključi novi“.

Nakon šest meseci ZIJIN planira da radnicima TIR-a smanji zarade za 10.000-15.000 uvodeći kroz Anekse ugovora o radu smanjenje koeficijenata sa 2,5 na 1,9.

Sindikat metalurga TIR-a u kome radi preko 700 radnika je organizovao sastanak sa svim sindikatima u ZIJIN, koji su mu dali podršku a upućen je zahtev za hitan sastanak sa kinezima. Sastanak je održan 15.12.2021. godine, kinezi smatraju da oni mogu da urade sve što je po njihovom nahođenju, sindikati su jedinstveni u negaciji stavova koje kinezi žele da sprovedu. Nakon sastanka svi prisutni su otišli do pogona TIR-a gde će se razgovarati sa radnicima.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"