VESTI
     
 
Mladi članovi IndustriAll Evropa uz podršku Fridrih Ebert fondacije održali u Varšavi radionicu „Akcioni planovi mladih sindikalista kao zalog budućnosti sindikalizma u Evropi“.
Pregovaranje za mlade




Varšava, 7-8.12.2021.

Mladi članovi nacionalnih sindikata članica IndustriAll Evropa su uz podršku Fridrih Ebert fondacije održali radionicu „Akcioni planovi mladih sindikalista kao zalog budućnosti sindikalizma u Evropi“ a grad domaćin je bila Varšava.

Prvi panel je bio posvećen „Jačanju učešća mladih u sindikatima“, dok je o postignućima „Digitalne sindikalne akademije“ mladima govorila Evelin Tot. Koleginica Evelin je ukazala na važnost koraka i pristupu MOR-a prema mladima. Mlade sindikalce je posebno zainteresovalo izlaganje Patricije Velicu-savetnice za politike IndustriAll Evropa koja je prezentovala rad Omladinske radne grupe, njeno funkcionisanje, kao i načine i mogućnosti uključenja mladih sa nacionalnih nivoa u njen rad.

Mladi su razmatrali i mogućnosti kako možemo povećati učešće mladih u sindikatima, načine regrutovanja i primere dobre prakse iz Italije, Rumunije, Albanije i Nemačke.

Značajan deo vremena je posvećen politikama prilagođenim mladima, aktuelizovanih kroz pitanja:

     • Da li su problemi mladih uključeni u Kolektivno pregovaranje?

     • Da li sindikati pregovaraju o odredbama Kolektivnih ugovora vezanih za pripravnike i mlade radnike?

     • Koje su preporuke i zahtevi za industrijsku agendu „Pregovaranje za mlade“?

     • Možete li da navedete primere dobre prakse iz Kolektivnih ugovora na nacionalnim nivoima?

Većina ovih pitanja zahteva odgovor od starijih članova sindikata koji su visoko pozicionirani na svim nivoima sindikalnog organizovanja. Budućnost sindikata i mladih članova je u rukama starijih kolega i koleginica. Da li smo spremni i saglasni da sadašnjost i budućnost prepustimo mladima ili ćemo pokazati staračku tvrdoglavost i samoživost?

U radu radionice su učestvovali mladi iz Rumunije, Albanije, Nemačke, Slovenije, BIH i Srbije. Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije je bio Bogdan Stojković, predsednik Industrijskog sindikata „Magna Seating“.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"