VESTI
     
 
Radnici u StarTransmission Cugir zahtevaju poštovanje i dijalog na ravnopravnoj osnovi u predstojećoj rundi kolektivnog pregovaranja. Predstavnici radnika i predstavnici kompanija rumunskog StarTransmission Cugira (STC) okupili su se da poboljšaju radne odnose na nedavnom seminaru obuke koji su podržali industriAll Europe, IndustriALL Global Union i IG Metall.
Početak pregovaranja u Star Transmission Cugir




Cugir Rumunija, oktobar 2021.

     Seminar je imao za cilj da postavi teren za kolektivno pregovaranje zasnovano na poverenju u predstojećoj rundi pregovaranja i može se posmatrati kao novi početak u industrijskim odnosima. Vreme je za redovan i poverljiv socijalni dijalog u StarTransmission Cugir! Na seminaru koji je organizovao sindikat ICA Rumunija – podružnica IndustriALL-BNS-a, zajedno sa IndustriAll Europe, IndustriALL Global Union i IG Metall, radnici u StarTransmission-u su tražili načine za poboljšanje komunikacije između članova sindikata i predstavnika kompanije.

     Cilj seminara je bio da se postave temelji za kolektivno pregovaranje zasnovano na poverenju, uz podršku posvećenog i snažnog lokalnog sindikata. Pregovori će početi početkom sledeće godine.

     Početak radnih odnosa u filijali Daimlera bio je u najmanju ruku nezgodan. Nakon dosta istrajnosti u Rumuniji od strane radne snage i njihovih izabranih sindikalnih predstavnika, i zahvaljujući korisnim razgovorima o posredovanju u Nemačkoj, drugde u Evropi i širom sveta, ono što je postignuto na ovom seminaru sada se može posmatrati kao početak nove ere.



     Sindikat ICA je takođe pozvao na seminar radnike bez sindikata, koje je predložio menadžment. Seminar je održan van prostorija kompanije u Centru za kulturu Čugir. Ovo je omogućilo učesnicima da razgovaraju otvorenije - u neutralnom i zaštićenom okruženju.

     Radnici su se složili da postoji nedostatak strukture socijalnog dijaloga u StarTransmission-u. O problemima svakodnevnog radnog života se nedovoljno govori u individualnim razgovorima i bez ikakvih obavezujućih rezultata za bilo koju stranu.

     Radnici su pomenuli i probleme zdravlja i bezbednosti na radu, koji u nekim proizvodnim centrima ne ispunjavaju uvek Daimlerove standarde. Kada iznose svoju zabrinutost, radnici često dobijaju komentare bez poštovanja od šefova odeljenja.

     Slobodno vreme za sindikalni rad, koje je sadašnjim kolektivnim ugovorom regulisano na veoma birokratski način, isključuje predsednika sindikata, što je za sve nezadovoljavajuće. Nema redovnih sastanaka između sindikata i menadžmenta i menadžment donosi odluke koje se tiču svih bez konsultacija sa sindikatom. Takođe nema transparentnosti i procesi su nejasni. Svi ovi faktori imaju duboko negativan uticaj na produktivnost kompanije kao i na zdravlje radnika.

     Tokom vežbi igranja uloga koje su se odvijale na seminaru, učesnici su mogli da vežbaju komunikaciju usmerenu ka cilju i da se stave u kožu druge strane menjajući uloge. Članovi sindikata su pokazali da su veoma svjesni da radnici i menadžment imaju različite interese i da je potrebno pregovarati o pomirenju interesa u fer dijalogu uz obavezujući sporazum. Kao što je jedan učesnik rekao: „Mi nismo neprijatelji – mi samo želimo svoja prava i pravičan deo vrednosti koju generišemo.“ Predstavnici kompanije su prepoznali postojeće nedostatke u komunikaciji i izrazili uverenje za unapređenje dijaloga i kolektivnog pregovaranja u budućnosti.

     Seminar je deo serije sastanaka i seminara kroz koje industriAll Europe, zajedno sa industriALL Global i IG Metall, solidarno podržavaju radnike STC-a. Zbog pandemije, početni događaj je održan u hibridnom formatu, ali je ovog meseca bilo moguće raditi direktno sa učesnicima, uz poštovanje higijenskih propisa.

     Luc Triangle, generalni sekretar industriAll Europe, rekao je: „Vreme je za redovan i poverljiv socijalni dijalog u StarTransmission Cugir! Strane bi sada trebale da se dogovore o uslovima svog odnosa u obavezujućem kolektivnom ugovoru, koji definiše sa kim, kako, kada i o kojim temama se vrši informisanje, konsultacije i suodlučivanje. Radnici i njihovi predstavnici su spremni da pregovaraju o tome i industriAll Europe nastavlja da stoji uz njih.”

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"