VESTI
     
 
IndustriAll Global i IndustriAlll Evropa se oglasili o Sporazumu potpisanom u Magna Seating Srbija. Sporazum kao adekvatan odgovor sukobu koji je postojao u Magna Seating Srbija između Magne i Industrijskog sindikata Srbije. Globalni Sporazum, radnička solidarnost i organizovanost položili ispit sa najvećom ocenom.
Vraćanje za pregovarački sto u kompaniji Magna Seating Srbija




15. april 2021.

Nakon dugog sukoba, jedan od najvećih svetskih proizvođača auto delova vratio se je za pregovarački sto sa sindikatom članicom IndustriALL-a u Srbiji, Industrijskim sindikatom Srbije (ISS).

Konflikt je započeo prije godinu dana u pogonu kompanije Magna Seating u Odžacima, Srbija, kad je kompanija otpustila sindikalnog poverenika Dalibora Antanasijevića. Antanasijević je bio ključan u organiziranju radnika i uspostavi sindikalne organizacije u ovoj tvornici.

Magna je multinacionalna kompanija sa sedištem u Kanadi koja između ostaloga proizvodi sedišta za automobilsku industriju. U pokušaju rešavanja sukoba u Srbiji, austrijski sindikat članica IndustriALL-a, PRO-GE i Evropsko radničko veće Magne intervenirali su kod uprave kompanije Magna Seating Evropa.

Nakon što je kompanija odbila vratiti Antanasijevića na posao, sastavljen je tim kojeg su sačinjavali predstavnici Evropskog radničkog veća Magne, sindikata PRO-GE-a te IndustriALL Global Uniona i industriAll Evrope koji su zajedno s ISS-om udružili snage da pokrenu pregovore. Kompanija je smatrala da je trajno narušen odnos poverenja između poslodavca i zaposlenog te je odbila vratiti Antanasijevića na posao. Kao kompromisno rešenje, ISS je odlučio zaposliti ga na mestu sindikalnog organizatora, a naglasak kampanje stavio je na dostojanstvenu otpremninu, okončanje razbijanja sindikata, ponovno pokretanje kolektivnog pregovaranja i potpisivanje pravednog kolektivnog ugovora. Sporazum je postignut i potpisan 18. marta 2021.

Sporazum uključuje otpremninu za Antanasijevića, sporazum o saradnji između kompanije Magna Seating u Odžacima i ISS-a, te obavezu da se nastavlja kolektivno pregovaranje sa sindikatom. Sindikat dobija opet svoju infrastrukturu, uključujući kancelariju, kancelarijsku opremu, administrativnu podršku i uplatu sindikalne članarine. Kolektivno pregovaranje, koje je prekinuto u decembra 2019. se nastavlja.

Obe strane su se složile da će okončati sve sudske postupke koje vode jedna protiv druge, a Magna je ponovno potvrdila svoju predanost poštovanju Zakona o radu Srbije i temeljnih radničkih prava navedenih u konvencijama Međunarodne organizacije rada. Sporazum su supotpisali i IndustriALL Global Union i IndustriAll Evrope, PRO-GE i Evropsko radničko veće Magne.

Antanasijević se zahvalio međunarodnom radničkom pokretu na podršci, kazavši da su „sindikati jedini koji se iskreno bore za prava radnika“.



Direktor sektora pri IndustriALL Global Unionu, Georg Leutert je kazao:

„Ovo su bili komplikovani pregovori s teškom startnom pozicijom. Postigli smo rezultat pomoću konzistentnog timskog rada tokom jedne godine. Magna nije poznata po potpisivanju ovakvih sporazuma, pa ovo vidimo kao veliki iskorak. Nažalost nismo mogli vratiti kolegu Dalibora na posao, ali sedimo za stolom s kompanijom, i to nam daje nadu za budućnost. Verujemo da će lokalna uprava kompanije poštovati sporazum, a mi ćemo pažljivo pratiti situaciju.“

Luc Triangle, glavni sekretar IndustriAll Evrope, toplo je pozdravio postignut dogovor.

„Mogli smo postići ovaj sporazum samo zato što smo imali snažan sindikat na nivou kompanije, koji je čvrsto povezan s evropskim i globalnim sindikalnim pokretom. To pokazuje da su snažni sindikati sposobni vratiti i zadržati pregovaračku snagu. Zadovoljni smo što see Magna Seating Evrope vratila na put socijalnog dijaloga.“

Thomas Stoimaier, potpredsednik Evropskog radničkog veća Magne, komentarisao je:

„Poštovanje prava radnika i sindikata nama u Evropskom radničkom vijeću je od posebne važnosti, i mora se primjenjivati u celoj Magni. Zbog toga je naglasak uvek bio na stvaranju sporazuma kojim se uređuje saradnja između sindikata, zaposlenih i uprave u fabrici u Srbiji. Na kraju je to i postignuto. Sada je vreme da sprovedemo što je napisano.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"