VESTI
     
 
Radionica „Rad i kapital ujedinjeni za pristojna radna mesta i pravednu tranziciju u kontekstu digitalizacije u fokusu metalske industrije“ održana u Zagrebu.
Digitalizacija kao izazov 21. veka




Zagreb, 05.03.2021.

Sindikati metalaca sa prostora Jugoistočne Evrope, čije države nisu članice EU, kao i sindikati iz Francuske i Italije, članice IndustriAll Evropa održali su radionicu „Rad i kapital ujedinjeni za pristojna radna mesta i pravednu tranziciju u kontekstu digitalizacije u fokusu metalske industrije“ a domaćin je bio sindikat metalaca Hrvatske i grad Zagreb.

Rad radionice se odvijao putem video linka a učesnici su mogli da se ukjljučuju i diskutuju o tačkama dnevnog reda. Sindikati su ohrabreni informacijama da je sindikat IndustriAll Evropa uključen u sve procese koji se odvijaju u političkim telima EU, što nije slučaj sa sindikatima sa prostora Balkana, tj. u državama koje su u procesu pristupanja EU.

Tržište rada preživljava ogromne promene, to su izazovi koji su se i ranije događali a promene uzrokovane digitalizacijom će trajno promeniti strukturu radnih mesta, novih kvalifikacija i veština koje su neophodne ukoliko radnik hoće da bude konkurentan na tržištu rada. Svako negiranje i i odbijanje da digitalizaqcija zahteva punu angažovanost država tako i radnika pojedinačno će za rezultat imati trajni gubitak posla i egzistencije.

Učesnici radionice su izneli svoja pojedinačna nacionalna iskustva i praksu.

Sledeća radionica će biti održana shodno situaciji vezanom za Pandemiju izazvanu Kovidom 19.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"