VESTI
     
 
Budućnost i strategija tekstilne industrije Evropske unije tema web sastanka sindikata tekstila, kože i obuće sa prostora Jugoistočne Evrope, predstavnika IndustriAll Evropa, IndustriAll Global i eksperata iz redova NVO.
Evropska Strategija za napredak tekstilne industrije i bolju poziciju radnika




Beograd, 10.02.2021.

Skoro usvojena Strategija tekstilne, kožarske i obućarske industrije je bila centralna tema web sastanka u kome su učestvovali predstavnici sindikata Jugoistočne Evrope članice IndustriAll Evrope i IndustriAll Global i članice ove dve globalne sindikalne organizacije kao i eksperti NVO koji prate i analiziraju događaje u tekstilnoj industriji EU.

Protekla godina je bila opterećena prisustvom pandemije Kovid 19, koja opterećuje život i poslovanje Evrope a najznačajnija trenutna aktivnost je dolazak vakcina i njena primena.

Luk Triangl, generalni sekretar IndustriAll Evrope je predstavio aktivnosti oko predstojećeg Kongresa IndustriAll Evropa koji se održava 2. juna i to u digitalnom online formatu.



Sindikatima učesnicima Kongresa su dostavljeni predlozi Stauta i Strateški plan za naredni kongresni period. Jedan od centralnih prioriteta sindikata je formulisan kroz zalaganje za oporavak i održivi razvoj industrije EU.

Takođe, nakon Kongresa, na nacionalnim nivoima uradiće se nacionalni Akcioni planovi za tekstil,kožu i obuću.

Učesnicima sastanka su se obratile i koleginice i kolege eksperti NVO koji se bave i prate aktivnosti evropskih struktura vezanih za teksti, kožu i obuću. Projekat o stanju u tekstilu u zemljama Jugoistočne Evrope je obuhvatio i analizu stanja Kolektivnih ugovora i pregovaranja a zaključak je da takvih aktivnosti gotovo da nema i da taj problem mora biti aktuelizovan i rešavan na nacionalnim nivoima uz kao i do sada podršku IndustriAll Evropa i IndustriAll Globala.

Ekspertkinja za tekstil Elspeth Hathaway je govorila o aktivnostima na utvrđivanju minimalne plate u tekstilnoj industriji EU. O tome će biti izvešten Savet Evrope koji to treba da pretoči u konkretnu direktivu ili preporuku što predstavlja lošije rešenje i ne sadrži obaveznost poštovanja i primene.

Tekstilnoj industriji i radnicima u tekstilu EU je neophodna regulativa iskazana kroz dIrektivu na nivou EU. pojedini učesnici su izneli situacije u državama iz kojih dolaze i aktivnostima radnika i sindikata u tekstilu na nacionalnim nivoima.

O cirkularnoj ekonomiji u tekstilnoj industriji, održivosti i zelenim tehnologijama je govorila Elspeth Hathaway ističući neophodnost pravedne tranzicije oličenu kroz digitalizaciju tekstilnog sektora. O svemu ovome sindikati raspravljaju sa Evropskom komisijom a čitav proces je opterećen pandemojom Covid 19.

Ovaj web sastanak je dokaz da se može izuzetno efikasno raditi uz enormno smanjenje troškova koje smo imali ranijih godina.


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"