VESTI
     
 
Индустрол Европа подржава План Европске комисије за опоравак индустријских капацитета ЕУ. Обухватити све секторе и све европске раднике. Заштитити ланце снабдевања, омогућити усавршавања и преквалификације, ојачати демократију и социјални дијалог и безбедност на радном месту.
Опоравак мора да се обезбеди свим европским индустријским радницима




Брисел, 05.06.2020.

Лук Триангл, генерални секретар ИндустриОл Европе, коментирао је план опоравка који је објавила Европска комисија:

"План који је предложила Европска комисија неопходно је за финансирање стратегије опоравка која заслужује његово име. То је следећи неопходни корак за враћање економије на прави пут. Позивамо европске лидере да брзо прихвате и спроведу овај план, јер што се дуже чека јача се могућност даље рецесије. Користимо ову кризу као прилику за правичан и колективни опоравак и за изградњу индустрије која је отпорна и одржива са добрим пословима за све европске индустријске раднике.

"„Опоравак мора да се обезбеди свим европским индустријским радницима“ наглашава Лук Триангл.



Ова без преседана криза захтева невиђене мере опоравка и солидарности ако се желе заштитити еврозона и ЕУ и спречити масовну социјалну кризу широм Европе. Европски синдикат ИндустриАлл поздравља признање да је ово веће од економске кризе током 2008-9. Године, захтевајући амбициозније инвестиционе мере, са најавом од 750 млрд ЕУР - што је више него утростручено подстицај ЕУ у односу на последњу економску кризу (200 млрд. Евра).

План опоравка не треба да подржава само компаније, већ и европске раднике. Морамо такође да подстакнемо опоравак који је водио потражњу и подржавао куповну моћ. Морају постојати механизми социјалне правде везане за јавну подршку приватним компанијама, кроз гаранције о квалитету радних места и фер опорезивања и забрану несталних профита за акционаре. Морамо научити на грешкама последње економске кризе и не понављати их.

Обим кризе је већи за наше чланове у европском производном, рударском и енергетском сектору. Скоро половина од 2,5 милиона европских аутомобилских радника је угрожено. Ваздухопловни радници су међу најугроженијима, али најмање припремљени. Текстилни радници погођени су затварањем малопродајних објеката. У челичном сектору, број обустава постројења створио је стварну забринутост да би половина европских капацитета за производњу челика могла бити изгубљена до краја пандемије. Радници у хемијској индустрији су на милост својих кључних купаца (нпр. Аутомобилских). Супротно томе, они који раде у фармацеутској индустрији суочавају се са друштвеном потражњом и притиском да што брже врате производњу стратешких производа у Европу. Штавише, примена правила закључавања на радном месту у свим индустријама негативно ће се одразити на продуктивност током многих месеци који следе.

Европски индустријски радници гласно су позивали на амбициозан план опоравка заснован на солидарности, одрживости и улагању како би се изборили са дубоким економским падом, који је настао као последица епидемије КОВИД 19. Мора се извршити надоградња на наше заједничке политичке циљеве и подржати двоструке изазове декарбонизације и дигитализације, који су постављени у Зеленом новом споразуму и новој индустријској стратегији ЕУ. Стога индустријаАлл Еуропе поздравља усредоточеност на секторе богате радним мјестима и активности уско повезане са тим циљевима. Повећање улагања у грађевински сектор, у чистију мобилност, аутомобилску индустрију и железнице, или у обновљиве изворе енергије и водоник, надамо се да ће задржати и створити хиљаде добрих индустријских радних места у Европи. Фокус на иновацију је добродошао, јер само квалитетним улагањем можемо гарантовати сутрашње индустријске послове. Поздрављамо јачање фонда Праведна транзиција, истовремено признајући његов повећани географски обим.

ИндустриАлл Еуропе такође поздравља пажњу посвећену стратешким ланцима вредности кроз нови инструмент стратешког улагања. Заиста је низ других виталних сектора снажно потресао криза ЦОВИД19. Детаљна процена последица ЦОВИД-а 19 на интегрисане индустријске ланце вредности од суштинске је важности да би се утврдило где је потребна додатна подршка. Овај нови објекат заиста би требало да реши потребе тешко погођених сектора, запошљавајући стотине хиљада високо квалификованих производних радника, укључујући ваздухопловство и бродоградњу. Штавише, план опоравка мора бити чврсто повезан са иницијативама за заштиту низа стратешких ланаца индустријске вредности од дампинга или других врста непоштених трговинских пракси. Челик, основни метали и основни материјали, осим што су важни носиоци послова, остају сектори од стратешког значаја за ЕУ, као основа за многе индустрије. Поред краткорочног економског опоравка, један од циљева стратегије опоравка мора бити задржавање у Европи квалификоване радне снаге и колективног знања како наша индустрија треба да се носи са дугорочним изазовима. Морају се ојачати мере за унапређење стручног усавршавања и преквалификације радника.

За одржив и друштвено одговоран опоравак потребан нам је снажан сигнал ЕУ и његових држава чланица који подржавају активне стратегије тржишта рада за погођене раднике, предвиђајући промјене да би се избјегло масовно отпуштање и осигурала ефикасна социјална заштита. Иницијатива ЕУ СУРЕ само је део одговора и ове забринутости морају се одразити на план опоравка. Желели бисмо да се подсетимо како је социјални дијалог доказао своју вредност током раних фаза кризе ЦОВИД-19. Договори постигнути широм Европе на националном, секторском и нивоу предузећа у вези са програмима рада за кратко време и другим инструментима заиста су помогли ублажавање ефеката на радна места и приходе. Као што план препознаје, поверење је од виталног значаја за опоравак. Дијалог са синдикатима и представницима службе за заштиту здравља и безбедности пружио је ово поверење и гарантовао сигуран повратак на радна места у многим компанијама где су заједнички дефинисани протоколи за наставак рада. Стога се демократија на радном месту и социјални дијалог морају у потпуности препознати у овом плану.

Овај сигнал се сада мора чути од европских лидера, јер већ постоје сирене које певају своју стару песму о структурним реформама и већој флексибилности. Пут који људе чини мање безбедним у време када нам је потребна солидарност и стабилност, слабљењем колективног преговарања и закона о раду. Рута која би трошкове ове кризе поново ставила на плећа европских радника. Рута која ће поткопати саму ЕУ, у време кад је пандемија показала да је међународна сарадња међу државама неопходнија него икад.

Европски лидери морају данас да користе предлоге Комисије као основу за договор. Смањење или смањење амбиција за солидарношћу продужиће штету коју осећају наши чланови и наша друштва. Потребни су нам да се изборе са невиђеним изазовом и пруже подстицај потребан за радна места и средства за живот у свим кутовима Европе. Европски индустријски радници гледају.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"