VESTI

Помагање синдикатима у развоју њихових организационих капацитета приоритет је за ИндустриАЛЛ Глобал Унион и ИндустриАлл Европе. Заједно су произвели практични водич за подршку и олакшавање напора подружница за запошљавање више радника и изградњу јачих синдиката у југоисточној Европи.
Водич за организовање текстилних радника у југоисточној Европи

Четвртак, 05. марта 2020

Од 600.000 регистрованих радника за текстил, одећу и обућу у југоисточној Европи, врло је мало синдиката и услови рада су веома лоши. Стога је хитно изградити синдикалну снагу да обезбеди пристојну плату и сигурнија и здравија радна места за те раднике.

То значи оснаживање синдиката за планирање, осмишљавање и спровођење организационе кампање. Упркос многим изазовима, синдикати могу да расту.

Водич је резултат неколико организационих пројеката спроведених у југоисточној Европи. Пружа преглед текстилног сектора широм света и југоисточне Европе, са посебним акцентом на глобалне оквирне споразуме (ГФА) и иницијативу АЦТ за решавање проблема зарада у овом сектору. Неколико главних брендова са ГФА-ом дјелује у регији преко својих ланаца снабдијевања.

Водич такође наводи различите кораке које треба предузети за припрему, спровођење и победу у организовању кампања. Кораци су попраћени додатним ресурсима, као што су истраживање компаније, контролном списком за идентификацију правих проблема.

Кемал Озкан, помоћник генералног секретара Глобалне уније ИндустриАЛЛ-а, каже:

„Организовање није лако, али како показују примери представљени у овом водичу, могућа је изградња снаге синдиката у фабрикама текстила, одеће и обуће. То захтева одлучност, инвентивност и стратешко планирање “.

Водич је првенствено усмерен на синдикате текстила у југоисточној Европи, али се може користити и за остале секторе и регионе.

Лук Триангл, генерални секретар ИндустриАлл Европе, каже:

„Веома нас охрабрује успех нашег пројекта. Као резултат пројекта организовано је око 6.500 нових чланова у текстилном сектору у југоисточној Европи. У Бугарској је потписано 36 колективних уговора на нивоу предузећа и 1 секторски колективни уговор и започети су разговори о секторским споразумима у Албанији и Хрватској. Надамо се да ће нови практични водич помоћи многим другим партнерима у вођењу успешних организационих кампања. “

Водич је произведен у оквиру пројекта који финансира ЕУ „Јачање капацитета синдиката у југоисточној Европи за побољшање плата и радних услова у сектору одеће и обуће“ који је спроведен у сарадњи између ИндустриАЛЛ Глобал Унион и ИндустриАлл Европе. У пројекту су учествовали синдикати из седам земаља; Албанија, Бугарска, Хрватска, северна Македонија, Црна Гора, Румунија и Србија.