VESTI
     
 
Industriall Evropa, CEEMET-Удружење послодаваца индустрије, инжењерства и технологије ЕУ и Европски парламентарци разменили мишљења и ставове и ставове о улози и вредностима социјалног дијалога у ситуацији глобалних промена, дигитализације, декарбонизације. За успех неопходна заједничка одговрност.
Социјални дијалог за будућност




Брисел, 12. Децембар 2019.

У Бриселу је одржан радни састанак Industriall Evropa, CEEMETа и вропског парламента а тема састанка је анализа стања и вредности социјалног дијалога у времену глобализације, дигитализације и декарбонизације на територији ЕУ и Европе. Домаћини састанка су били посланици Габриела Бисцхоф и Драгош Пислару.

Састанак је пружио прилику социјалним партнерима да истакну потенцијал социјалног дијалога као оруђа за прилагођавање у свету који се брзо мења и размотрити са европским посланицима како да то промовише и побољша његов утицај. Као сузаконодавци, социјални партнери потенцијално имају привилегован положај у процесу европске политике. Подршка социјалном дијалогу је стога истакнута као заједничка брига социјалних партнера и Европског парламента.

„Социјални дијалог мора бити више од недељних говора, мора се постојати“, нагласила је Габи Бисцхофф. Она је изразила наду да је период, у којем су политике ЕУ у суштини ослабиле социјални дијалог и систем колективног преговарања, коначно заустављен и да је сада крајње време да ојачамо социјални дијалог и колективно преговарање у Европи.

Драгос Пислару нагласио је потребу да социјални дијалог буде усмерен према напред и покрене иновације што је најважније, како би се допринио изградњи кохезивније Европе где је социјални дампинг концепт прошлости.

Огромна трансформација наших индустрија која предстоји, вођена потребом декарбонизације, али и процесима дигитализације, глобализацијом и демографским изазовом захтева заједничке одговоре и преговарачка решења како би се осигурала друштвено одговорна трансформација, не остављајући никога иза себе. Социјални дијалог и колективно преговарање могу дати ове одговоре, а социјални партнери морају се придржавати одговорности која им је дата конкретним резултатима, подвукао је Лук Триангл.



Недавно признање важности колективног преговарања на нивоу сектора од стране ОЕЦД-а, једног од централних захтева наше кампање „Заједно на делу“ и потврђивања колективног преговарања од стране новог председника Европске комисије, поново је покренуло расправу о томе са надом да ће довести до преко потребне обнове колективног преговарања на националном нивоу и социјалног дијалога на свим нивоима.

Европски ниво такође има важну улогу. Консултација са европским социјалним партнерима у раним фазама законодавног процеса осигураће да европско законодавство не буде искључено и води рачуна о специфичностима у нашим секторима. Штавише, социјални партнери на европском нивоу морају играти улогу у већим расправама о будућности Европе. Надолазећа „Конференција о будућности Европе“ - двогодишња конференција коју ће организовати Парламент, Савет и Комисија која ће пресеку друштва дати шансу да допринесе обликовању будућности ЕУ .

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"