VESTI
     
 
Održana III Evro- Mediteranska Konferencija metalskih sindikata članica IndustriAll Global i IndustriAll Evropa. Mediteran pokriva 43 zemlje od kojih je 28 članica EU. Učesnici i sindikati iz Srbije.
Mediteran pred izazovima, potrebna saradnja i solidarnost




Turska-Didim, 03-05.10.2019.

Turski grad Didim i Turk Metal su bili domaćini III Evro-mediteranske Konferencije koja je okupila preko 150 učesnika iz Turske, Italije, Španije, Portugalije, Francuske, Srbije, Kosova i Crne Gore.

Učesnike Konferencije su pozdravili predsednik Turk Metala Pevrul Kavlak i Kemal Ozkan ispred IndustriAll Global. Rad Konferencije se odvijao u okvirima panel diskusija a glavne teme su bile ekonomski razvoj i održivost mediterana, socijalne i ekonomske dimenzije prouzrokovane digitalizacijom, zelene tehnologije i očuvanje životne sredine, cirkularna ekonomija, posledice globalne tranzicije u Mediteranu i pozicija sindikata.

Pozdravljajući učesnike predsednik Turk Metal je istakao da broj zemalja i sindikata na konferencijama stalno raste što ukazuje da smo na dobrom putu da otvaramo stvarne, aktuelne pobleme i dajemo smernice za njihovo rešavanje.



„Naša je dužnost da sarađujemo i vodimo računa o budućnosti,mi sarađujemo u interesu naših članova i radnika sa prostora čitavog Mediterana. Naš zajednički cilj su mir i blagostanje, stvaranje društva jednakosti, socijalne pravde i i pravednije raspodele. Solidarnost i pravda su vodilje, to su naši svetionici širom obala Mediterana. Radnici su ponajmanje krivi za probleme prouzrokovane globalizacijom, ekološkim zagađenjem, ratove. Naše oružje je naša solidarnost, ona može pokrenuti svet u boljem pravcu“ istakao je Pevrul Kavlak u svom govoru.

„Naša saradnja je temelj naših uspeha. Potrebna je još veća solidarnost sa onim koji su u lošim situacijama, siromašnima, obespravljenima i onima koji su primorani da rade nedostojanstvene poslove. Globalizacija uvećava te kategorije, ona ih generiše i uvećava. Prisutne promene u svim aspektima naših života i rada moraju biti okrenute ka radnicima, mi to možemo i zato jačajmo našu veru i solidarnost“. poručuje generalni sekretar FIM-CISL Marko Bentivogli.



Govoreći o stanju i događajima na prostoru EU generalni sekretar FI-USO Pedro Ayllon je ukazao na odgovornost evropskih zemalja i sindikata na poljima ravnopravnosti, socijalne pravde, održivog razvoja, ekologije, pravične raspodele i rešavanje pitanja izbegličke krize. Takođe je naznačio da ovakve konferencije ukazuju na moguća rešenja, alternative koje daju nove mogućnosti i pravičnost.

Saradnja sindikata Mediterana je signal za druge i šalje snažnu poruku onima koji prouzrokuju probleme, pozivajući ih na socijalni dijalog kao jedino razumno rešenje.



Učesnici su takođe govorili o stanju ekonomije i socijalne politike u državama iz kojih dolaze a trećeg dana Konferencije je izlagao i Luis Colunga izaslanik generalnog sekretara IndustriAll Evropa koji je predstavio najnovije trendove u oblasti globalnih transformacija u industriji, ekonomskim politikama i socijalnim sistemima koji su pod udarom promena u ekonomiji. Izlaganja su propratile mnogobrojne diskusije a Konferencija se završila usvajanjem Akcionog plana i Deklaracijom koja će se usaglasiti u narednim danima među učesnicima. Iz Srbije Konferenciji su prisustvovali Samostalni sindikat metalaca Srbije, SIER „Nezavisnost“ i Industrijski sindikat Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"