VESTI
     
 
Велика победа ИГМ у заштити радника у текстилној индустрији источне Немачке. Колективни уговор за 16000 текстилаца источне Немачке.
Нови Колективни уговор за текстилце источне Немачке




Берлин, 24. мај 2019.

Немачки синдикат ИГМ је потписао нови Колективни уговор за раднике у Текстилној индустрији источне Немачке а уговор ће се примењивати на 16000 радника у сектору текстила.

За ИГ Метал овај резултат је важна прекретница 30 година након уједињења источне и западне Немачке.

Од 2027. године, текстилни радници у источној Немачкој радиће исти број сати недељно као и радници на западу. Хармонизација ће се спроводити постепено у шест корака. Кроз овај процес, радна седмица на истоку биће смањена са 40 сати на 37. Хармонизација радног времена ће се, према овом споразуму, брже одвијати у сектору текстила него у аутомобилском сектору.



Смањење радног времена долази уз повећање плаћа од укупно 6,2% у три корака за 36 месеци. Штавише, новац за одмор ће такође постепено бити усклађен са западом.

Још један квалитативни аспект споразума је продуљење обавезе текстилних предузећа да преузму приправнике након њиховог школовања.

Генерални секретар IndustriAll Европе Луц Триангл је нагласио да ова победа премошћује непоштени јаз између истока и запада што се тиче услова рада. Повећана куповна моћ у комбинацији са правичним усклађивањем радног времена је велико достигнуће. Крајње је време да радници буду награђени за своје напоре и добију свој удео у продуктивности.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"