VESTI
     
 
Održani protesti u Leskovcu: Sporazum sa narodom, dekontaminacija i “otvaranje škole “Josif Kostić”




 


JUGPRESS MART 1, 2019 LESKOVAC

Po peti put večeras u Leskovcu održani su protesti “1 od 5 miliona” na kojima su predstavnici stranaka koje čine Savez za Srbiju , potpisivali Sporazum sa građanima.




Predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić u svom obraćanju pred više stotina gradjana rekao da je njegov dolazak u Leskovac u nizu prethodnih, a glavni je podrška protestima, kao i molba da se da podrška radnicima „Inter-Leminda“ koji već godinama pokušavaju da isprave nepravdu koja je učinjena njihovom poslovnom sistemu i njima kao zaposlenima.



 „Ta bitka se godinama vodi i nadali smo se da će u nekom prethodnom periodu organi vlasti pozitivno reagovati, jer je bilo signala, te da će na kraju neka pravda za te radnike doći”, rekao je on.

” Pre oko mesec dana na konferenciji za medije smo rekli da postoji ozbiljno interesovanje države da se problem radnika „Inter Leminda“ reši i utvrdi krivica za propast ove firme. Molim vas da u narednom periodu vodite računa o tome da su ti vaši sugrađani, rođaci i prijatelji, na jedan brutalan i nasilnički način naterani da na ulici traže pravdu, umesto da se to radi u institucijama. Institucije možemo da koristimo ako one postoje, a čak i neke postoje, one ne rade posao onako kako bi to trebalo”, ukazao je Matić. 



Matić ističe da je došao u Leskovac i da bi preneo tačne podatke o industrijskoj proizvodnji u Srbiji i o njenom propadanju.

„Od predsednika Vučića često čujemo neke cifre, ali treba mu oprostiti, jer ih govori iz glave. Da ne bih upao u tu zamku, ja ći ove brojke pročitati”, rekao je Matić.

” Pre neki dan od strane makroekonomskog plana Statističkog zavoda Srbije su izašli podaci o industrijskoj proizvodnji za 2018. i 2019. godinu. Ova vlast ne govori o podatku da je pad industrijske proizvodnje u 2018. godini bio 5,5%, a ukupan kumulativni je bio 12,5%. Takav pad proizvodnje znači da privreda ide u jedan sunovrat, ali kad slušamo čelnike države nama ide bolje nego ikad”, dodao je on.

” Vrlo je značajno da je deficit prošle godine bio 5,6 milijardi evra, a oni govore o suficitu. Zarade u industriji su indikator bogate i uspešne privrede, međutim kod nas u Srbiji zarade radnika u industriji su za 20-25% manjenego zarade u javnom sektoru”, podvukao je Matić.

” To je stanje koje je potpuno neodrživo i potpuno je alarmantno što svaki četvrti ili peti radnik u Srbiji radi u industriji. Mi bez novih proizvoda, novih vrednosti ne možemo da imamo budućnost. Industrija mora da puni društveni bruto proizvod. To je procenat od 30-ak posto, za razliku sada je 18-19 %. Ako se BDP ne puni iz novih vrednosti, onda svi oni koji rade u javnom sektoru, vojska, policija,  lekari… nemaju šta da očekuju, od čega da im se nešto poveća dako to nije napravljeno ovde u Srbiji. To praktično znači da se dražva i dalje zadužuje kako bi se određeni socijalni slojevi zadovoljili,“ objansio je Matić.

“Sve ove pompezne izjave da imamo najveće izvoznike, a oni dolaze iz industrije, su FIAT, Železara, RTB Bor i drugi, i onda kažu da je neko izvezao milijardu, ali niko ne govori da je naša industrija, ta koja najviše izvozi, visoko uvozno orijentisana, tako da mi izvezemo milijardu, a uvezemo za 800 miliona, onda smo dobili 200 miliona i u tih 200 miliona je sve – porezi, zarade, struja, sve, sve, sve što ta preduzeća stvore. Ako nemamo devizni priliv mi ne možemo da vraćamo naše dugove u dinarima, mi to moramo da vraćamo sa devizama, a devize jedino mogu da dođu ako industrija pravi dobar i konkuurentan proizvod koji može da prođe na svetskom i evropskom tržištu.“ 



Matić pominje da je dobro što je u Leskovcu otvoren niz preduzeća.

„Međutim, kada pogledate ta preduzeća, vidite da su to preduzeća koja zapošljavaju radnu snagu koja počinje da radi posle 10-15 dana obuke. To su nisko akumulativna industrijska postrojenja koja su visoko orijentisana na uvoz, prave se kablovi, delovi za auto-industriju, zarade u tim preduzećima su male, porezi su takođe mali i na kraju vi od tih preduzeća nemate ništa sem što je neko sebi dao za pravo da po 10-15.000 daje za radno mesto i kada se posle 2-3 godine njihovog postojanja u Leskovcu podvuče crta, onda smo mi, u stvari, ta preduzeća nagradili umesto da dobijemo nešto od njih. Problemima industrije se bavi čitav svet, a u Evropi postoji jedan dokumet koji je usvojila Evropska komisija koji se zove „Strategija industrijskog razvoja Evrope“. Srbija od 2012. godine, od kako je ova garnitura na vlasti, je prethodnu poništila, ali novu nije donela. Vučić i njegovi saradnici misle da je dovođenje preduzeća industrijski razvoj, da je to industrijalizacija Srbije i on tu potpuno greši. To nisu firme koje mogu u ozbiljnoj meri da doprinesu ukupnom razvoju Srbije.“

Matić je dodao i da je Vučić u jednom danu najpre rekao da je otvorio 100 preduzeća u Srbiji, onda otišao u drugo mesto i rekao da je otvorio 180, dok je u trećem ta brojka iznosila 120.

„Da li je on dok je došao iz jednog u drugo mesto zatvorio 60 fabrika? Oni govore brojke koje nisu proverljive i koje u visokom procentu nisu ni tačne. U jednoj diskusiji na Ekonomskom fakultetu su ovu ekonomiju nazvali „ekonomija kamioni i avioni“. Potpuno je jasno da je njihova politika da se narod potpuno sludi, da ne znamo koje su brojke tačne”, rekao je Matić.

” To najbolje odslikava Vučićeva poseta Leskovcu. On je ovde svašta izobećavao, kamione, avione… Ne verujem da će od toga bilo šta biti. Nije došao da obiđe radnike „Inter Leminda“, nije hteo da nas prihvati, da otvori dokumentaciju koju smo mu poslali, pa da se pokrene neki postupak za utvrđivanje pravde. Ali, je zato nabacao stotine nekih drugih stvari koje se najverovatnije nikad neće desiti.“

Srbija nije u bezizlaznoj situaciji dokle god ima ljudi koji misle svojom glavom i pokušavaju da ukažu da Srbija mora da ima budućnost, a to nije Aleksandar Vučić, zaključio je predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić. 



Večeras su demonstranti organizovali i svojevrsne performanse ispred Narodnog muzeja i Osnovne škole “Josif Kostić”.

Ispred muzeja, na mestu gde je sinoć bio organizovan miting na kome su govorili Aleksandar Vučić i Ana Brnabić , su vršili , kako su naveli “dekontaminaciju platoa ispred Narodnog muzeja, jer je ovo područje zaraženo virusom A1V1” i podeliti građanima zaštitne maske kao vid trenutne zaštite. 



Uz poruku da će “trajnu zaštitu izdejstvovati na poštenim i fer izborima”.



Ispred O. Š. Josif Kostić obeležili su godišnjicu od planiranog roka završetka radova na rekonstrukciji škole sumboličnim presecanjem vrpce.



Sledeći protesti su zakazani za naredni petak.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"