VESTI
     
 
Више од 200 делегата синдиката из 31 државе Европе чланице IndustriAll Evrope одржале конференцију у Братислави на тему „Јачање колективних уговора у времену дигитализације послова“. Борба за раст плата, будућност пензионих система и сманјенје разлика у правима радника између источне и западне Европе, те дужине радног времена.
Јаки колективни уговори за дигитализацију




Братислава, 05-07. Децембар 2018.

Више од 200 делегата синдиката из 31 државе Европе, чланица IndustriAll Evrope је у дводневном раду на конференцији „Јачање колективних уговора у времену дигитализације послова“ расправљало о неопходном прилагођавању колективних уговора у ери дигитализације послова и четврте индустријске револуције.

Централне теме конференције су укључивале неопходност нових, снажних и одрживих колективних угвора у времену дигитализације, раст зарада, растуће неједнакости између грађана Европе и оних из Европске уније.

Конференцију је отворио председник Словачког синдиката КОВО Emil Machina, поздравним говором истакавши да су људи највећа вредност друштва и да је потребно наново изградити веру и поверење у синдикате. „ Нема неостварљивих циљева за одлучне и храбре људе. Синдикати стварају вредносне норме и принципе, окренуте потребама људи. „ поручује Machina.



Генерални секретар IndustriAll Evrope Luc Tringle је истакао да IndustriAll Evrope окупља преко 200 синдиката са 7 милиона чланова.

ПОсебно нагласивши : "Важно је подсетити да су последице дигитализације још увек отворене и спремни смо да допринесемо њиховом обликовању на праведан и поштен начин. Не постоји детерминизам у погледу друштвеног утицаја дигитализације. Ми се не противимо променама и новим технологијама, али желимо да се побринемо да и они имају користи од радника. Нико не би требало да изгуби у дигиталној транзицији. Заправо, колективно преговарање је одговарајуће средство за обликовање дигиталне трансформације. Пружа ефикасна, брза и уравнотежена решења ".

Коментаришући ситуацију после кризе, Манфред Андерле, председавајући Комитета за колективно преговарање и социјалну политику у индустрији и савезни секретар ПРО-ГЕ (Аустрија), рекао је: "У већини случајева радници не осећају ефекте дуго очекиваног опоравка Европских земаља. Заиста, они и даље пате од посљедица дерегулационих политика које су довеле до фрагментације тржишта рада, притиска на плате и укидања колективног преговарања. Наш приоритет сада је поновно успостављање колективних уговора јер су колективни уговори неопходни за повраћај куповне моћи и за пружање добрих радних услова. Морамо да користимо све могуће канале како бисмо досегли овај циљ, морамо јачати снагу синдиката, као и да натерамо националне и европске институције да промијене своје приче о колективном преговарању. "

У раду конференције је учествовао и председник Индустријског синдиката Србије Драган Матић.



Слике са конференције у Братислави >>>

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"