VESTI

IndustriAll Европа снажно подиже глас против растућих тенденција да се активисти синдиката криминализују. Након Шпаније, Грчке и Француске покушај криминализације штрајкачких активности и у Белгији.
Штрајк као кривично дело?

Антверпен, 15.јул 2018.

Недавна одлука суда у Антверпу против регионалних лидера белгијског синдиката ФГТБ / АБВВ је дио шире тенденције да се криминализују синдикалне акције. Ово је забрињавајући тренд који угрожава заштиту радничких права и важан и неопходан рад синдиката.

„Осуђивање лидера белгијског синдиката је неприхватљиво и напад на право на штрајк. Ово је случај који се тиче свих европских радника. Заједно ћемо се борити да обезбедимо заштиту права радника широм Европе.“ поручују из IndustriAll Европа.

Судска одлука у Белгији прати многе друге случајеве у другим европским земљама, као што су Грчка (Скараманга бродоградилиште), Шпанија (Аирбус Гетафе), Француска итд, где су власти покретале судске процесе против синдикалних лидера. Правна интервенција против синдиката постала је све чешћа последњих година. Ово је штетно за рад синдиката у заговарању, заштити и одржавању фер услова рада и обезбеђивању приступа информацијама и консултацијама, као и многим другим правима радника. Неприхватљиво је да послодавци и владе покушавају да ограниче активности синдиката укључивањем судова и тиме криминализују синдикалне акције и демонстрације који су директно повезани са основним правом штрајка.

Казнено-поправни суд у Антверпену недавно је прогласио кривим председника синдиката из АБВВ-Антверпом, за "злонамјерно опструирање саобраћаја", као одговор на националну синдикалну акцију која се догодила 24. јуна 2016. године у близини луке Антверпен. За синдикате широм Европе, ово је отворен ударац јер чини будуће акције немогућим, сада када све будуће акције могу бити пролгашене кривичним делом.

У свом саопштењу за јавност, ФГТБ / АБВВ рекао је; "Не можемо прихватити да се једино оружје које имамо на располагању (право на штрајк и подизање штрајкачких пикета) одузима од нас и да су храбри борци попут наших замјеника криминализовани. ... ово иде предалеко! "

Лук Триангле, генерални секретар индустријеАлл Еуропе је рекао; "ИндустриАлл Еуропе осуђује овај континуирани напад на синдикална права. Осуђивање лидера белгијског синдиката је неприхватљиво и напад на право на штрајк. Ово је случај који се тиче свих европских радника. Ми ћемо се заједнички борити како бисмо осигурали заштиту права радника широм Европе ".