VESTI
     
 
Арцелор Митал поред продаје европских погона Румунија (Галати), Чешкој Републици (Острави), Луксембургу (Дуделанге), Италији (Пиомбино), Македонији (Скопље) и производним линијама у Белгији (Лиеж). Европска комисија одобрила Аецелор миталу куповину италијанске „Илве“. Удар на 15.000 радних места. „IndustriAll Evropa и синдикати у Арцелор Миталу заобиђени у договорима о продаји.
Арцелор Митал продаје европске погоне без консултација са синдикатима




Брисел, 29. мај 2018.

Арцелор Митал је обзнанио да планира продају својих погона у Румунији (Галати), Чешкој Републици (Острави), Луксембургу (Дуделанге), Италији (Пиомбино), Македонији (Скопље) и производним линијама у Белгији (Лиеж).

Такође, Миталу је омогућено, уз сагласност Европске комисије да купи италијанску „Илву“.

Синдикати су били искључени из овог процеса, који за последицу може имати губитак 15.000 радних места и додатних десетина хиљада радних места у кооперацији.



АрцелорМиттал и Европска комисија нису поштовали раднике из челика. Наставићемо да позивамо на права радника да се подрже и да се хитно информишу и консултују о континуираном процесу, посебно у погледу будућих купаца. Морају се гарантовати будућност локација и треба поштовати радничка права у овом процесу. Наставићемо да подстичемо АрцелорМиттал и Европску комисију како бисмо осигурали заштиту челика и заједница.

Одлука Европске комисије да одобри аквизицију „Илве“ АрцелорМитталу оставила је синдикате посрамљене. ИндустриАлл Еуропе се неуморно бори за раднике који су шокирани и које је у мраку оставио менаџмент АрцелорМиттал-а, који нису правилно и благовремено обавештавали и консултовали раднике о куповини „Илве“. Одлука Европске комисије такође долази у тренутку када је Илвин процес набавки, нажалост, у застоју у Италији, упркос захтевима синдиката Италије да хитно настави преговоре о условима социјалног оквира за преношење радника Илве.

Луис Колунга, замјеник генералног секретара Индустриал Европа је изјавио:

"Једноставно не можемо прихватити да се таква велика одлука доноси без одговарајућег или значајног укључивања представника синдиката и радника. Ово је неприхватљиво у било којем процесу који захтева идентификацију потенцијалних правних конкурената. Повређена је европска основна права за раднике који се информишу, консултују и ангажују у социјалном дијалогу са менаџментом АрцелорМиттал-а. Нећемо то дозволити поново, сигурно не док преговори о обезбеђивању услова за запошљавање радника Илве морају одмах да се настави и ускоро ће почети расправе о будућности локација намењених продаји.“ '

"Челични сектор у ЕУ и њени радници требају сигурност на данашњем жестоку глобалном тржишту. Покренули смо кампању за пооштравање антидампинг методологије и механизама трговинске одбране како бисмо заштитили сектор од непоштеног дампинга, али то није довољно. Европска комисија не може дониети одлуке које негативно утичу на интегрисани систем сектора и, осим тога, отворе га страним инвеститорима. Челични сектор у ЕУ мора бити у стању да остане независни и хитно му је потребна инвестиција, како компанија и Европска комисија, како би преживели у овим изазовима. Ова одлука је неприхватљива и европски радници заслужују боље. " поручују из Индустриaл Европа.

Захтеви европских синдиката ће наставити да пристижу менаџменту АрцелорМиттал током састанака на високом нивоу следеће недеље. Под покровитељством ИндустриАлл Европе, европски синдикати ће наставити своју транснационалну координацију и размотрити даље активности.

26. априла, више од 50 представника синдиката радника АрцелорМиттал и Илва из Белгије, Чешке, Француске, Италије, Луксембурга, Румуније и Шпаније састали су се у Бриселу под покровитељством Индустриaл Европe. Европски радници и даље траже од АрцелорМиттала и Европске комисије да:

Обавезати се на дугорочни индустријски раст, квалитетно запошљавање и одржива решења за све европске локације АрцелорМиттал и Илва;

Потпуно укључити синдикате и представнике радника на потенцијалну потрагу за новим купцима, ако их има;

Обезбедити потпуну транспарентност у свим процедурама контроле спајања и непосредног откривања информација о постојећим тржишним, индустријским, финансијским, еколошким и друштвеним анализама и прогнозама.

Познајући глобално стање тржишта челика, нарочито у Европи као и тежњу Кине да свој нови „пут свиле“ делом заврши и у европским челичанама можемо очекивати „изненађења“ која подразумевају да значајан део или све европске капацитете Арцелор Митала купе кинески инвеститори. То ће додатно узнемирити европске синдикате али имамо и примере добре праксе, присуства кинеског капитала у ХБИС Србија који у претходне две године од кад су Кинези присутни у Србији показује импресивне пословне резултате уз пуно поштовање права радника и синдиката.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"