VESTI
     
 
Šesnaest sindikata metalaca iz dvanaest zemalja Mediterana i Balkana održali Konferenciju u Turskoj. Problemi slični, rešenja u saradnji, solidarnosti i akcionom povezivanju. Mediteran kao kolevka evropske i svetske civilizacije mora napredovati i sustići zapad i sever Evrope. Usvojena Deklaracija i Pismo podrške Luizu Inaciju Luli De Silvi.
Akciono povezivanje sindikata Mediterana i Balkana




Turska-Didim, 10-12.05.2018.

Sindikati metalaca sa prostora Mediterana (Turska, Francuska, Italija, Španija, Albanija) i Balkana ( Bugarska, Makedonija, Srbija (Industrijski sindikat Srbije (ISS), Sindikat industrije, energetike i rudarstva „Nezavisnost“ (SIER), Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS), BIH, Crna Gora i Kosovo održali su redovnu godišnju Konferenciju u Turskoj, gradu Didim.

Učesnike Konferencije su pozdravili Pevrul Kavlak predsednik „Turk Metala“ i Yunus Degimenci predsednik sindikata „Čelik“. Tokom obraćanja saopšteno je da su ova dva najveća turska sindikata u sektroru metalac potpisali Sporazum o saradnji, što je rezultiralo potpisivanjem Granskog Kolektivnog ugovora.



Claudio Arlati (SindNova) i Gianni Alioti (FIM CISL) su u pozdravnim rečima predstavili situaciju u Italiji i EU, posebno ukazujući na problem migracija i Sirijskoj krizi.

Prvog dana Konferencije su podneti izveštaji o stanju metalske industrije u Turskoj, Španiji, Francuskoj, Grčkoj, Portugaliji, zemljama Balkana i Severne Afrike.

Tokom Konferencije predstavljene su mnoge analize i prezentacije koje govore o odnosima EU prema zemljama Mediterana kao i decenijskim odbijanjem EU da Tursku primi u punopravno članstvo. Posebno je naglašeno prisustvo Kine u Mediteranu i zemalja BRIKS-a.



Sindikati bez solidarnosti, saradnje, zajedničkih nastupa, nemaju šansu da pariraju Multinacionalnim kompanijama (MNK) a posebno je važno da radimo na približavanju visina zarada u MNK koje se isplaćuju u zemljama EU tačnije u zapadnoj i severnoj Evropi.



O stanju u srpskoj metalskoj industriji i nedovoljnoj saradnji među sindikatima je govorio Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata Srbije. Pored Dragana Matića Konferenciji je ispred ISS prisustvovala i Gordana Aleksić, izvršni sekretar ISS.



U završnom delu se govorilo o akcionom planu za 2018-2019. godinu, projektu koji će SindNova i FIM CISL predati Evropskoj komisiji a usvojena je i Deklaracija (klik) koja je rezultat trodnevnog rada Konferencije.

Konferencija je usvojila i Pismo podrške (klik) bivšem predsedniku i istaknutom sindikalnom lideru Brazila Luizu Inaciju Luli De Silvi koji se proganja i hapsi. Učesnici Konferencije zahtevaju od Vlade Brazila:

1. Neposredno oslobađanje Lule, najmanje dok se žalbeni postupak ne završi u skladu sa brazilskim Ustavom.

2. Nepristrasni pregled slučaja Lule od strane pravosuđa, koji nije povezan sa Temerovom vladom

3. Da se Luli dozvoli kandidatura za predsednika na ovogodišnjim izborima


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"