VESTI
     
 
У Бриселу обележен Европски дан индустрије. Одржани округли столови и радионице о будућности европске индустрије, дигитализацији, сарадњи и виђењу индустрије до 2030. године.
Европски дан индустрије




Брисел, Од 22. до 23. Фебруара
Дан индустрије ЕУ је обележило преко 600 учесника у Брисел, како би разговарали о стратешком приступу Европске комисије индустријској политици и акцијама за даље развијање индустријске конкурентности у Европи. То је послужило као форум у коме заинтересоване стране које доприносе европској индустријској конкурентности те могу представити своје активности, учити један од другог, расправљати о различитим питањима и развијати заједничке визије за будућност.

Одржано је више панела и дискусија са темама које се везују за индустрију Европе.
Генерални секретар Луц Триангле учествовао је на отварању панела "Будућност рада: аутоматизација или сурадња", где је нагласио да индустрији 4.0 треба рад 4.0. Јасно је да се суочавамо са бројним изазовима, рекао је он, укључујући и дигитализацију, али и климатске промене и глобализацију.

"Морамо причати о будућности свих радника, а не само високо квалификованих инжењера - сви морају наћи свој пут у овој дигитализованој будућности. Потребна су нам већа улагања у вештине и квалификације, али такође морамо пронаћи решења за друштвене изазове који се везују за индустрију.“

IndustriAll Evrope је мишљења да морамо предвидети промене, рефлектујући на вештине потребне данас, тако да смо спремни за транзицију у будућности. Конкретно, потребно је да нашим радницима пружимо бољу обуку у области дигиталних вештина како би се суочили са будућношћу индустрије и будућношћу рада уопште. "Све заинтересоване стране морају бити укључене у предвиђање промена, то значи радници и послодавци, кроз социјални дијалог".

IndustriAll Evrope , као глас 7 милиона радника ангажованих у индустрији, чврсто верује у сурадњу и отварање дигиталне трансформације за све. Конкретно, у Европи морамо размотрити регионални елемент и избећи повећање неједнакости у Европи. IndustriAll Evrope ће наставити да тежи будућности индустрије са снажном социјалном димензијом која користи свима.

IndustriAll Evrope је 22. фебруара био домаћин радионице под називом "Управљање променама у индустрији - конструктиван допринос социјалног дијалога" који је представио случајеве где су социјални партнери у индустрији дали предлоге за боље управљање променама у свом сектору. Промена у индустрији се специфично односи на "мега-трендове" попут дигитализације, одрживости и демографског старења. Радионица је успела нагласити значај социјалног дијалога за управљање променама у више сектора, укључујући: папир, аутомобилску индустрију, обраду метала и хемију.
IndustriAll Evrope је такође био представљен на другим радионицама које су организовале партнерске организације, укључујући Оргалиме панел на тему "Дигитални сусрети са енергетском унијом у циљу кружне економије" и панел о "Вештачкој ј интелигенцији: балансирање пословања и могућности са етиком и одговорношћу" коју је организовао Оранге.

Штавише, " IndustriAll Evrope " је учесник инаугуралног састанка индустријског округа "Индустрија 2030" на високом нивоу, чији је члан, заједно са Европском конфедерацијом синдиката. Округлим столом је предсавла а Јирки Катаинен, потпредседница Европске комисије за послове, раст, инвестиције и конкурентност и Елзбиета Биенковска, европски комесар за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа. Генерални секретар Лук Триангле представио је IndustriAll Evrope у дискусији о будућности индустрије ЕУ у глобалној економији до 2030. године, као и о циљевима и индикаторима индустријске политике за 2030. годину, поновивши поруке које је јавно представио у првом панелу Дана индустрије. IndustriAll Evrope ће наставити да заступа интересе европских индустријских радника на даљим састанцима током трајања Округлог стола високог нивоа индустрије 2030.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"