VESTI
     
 
Centar za industrijske odnose (CIO) održao okrugli sto na temu: Uloge i odgovornosti Agencija za zapošljavanje. Sindikati bez dovoljno informacija o Agencijskom zapošljavanju i mogućim zakonskim rešenjima.
Agencijsko zapošljavanje – uloga i odgovornost




09.02.2018.

CIO je nastavio sa održavanjem okruglih stolova na teme koje su od interesa za sindikate i poslodavačke organizacije.

Agencijsko zapošljavanje je novina koja dolazi iz EU ali razlozi postojanja agencija u EU i Srbiji su potpuno različiti. Dok je fleksibilno zapošljavanje u EU kao potreba radnika i poslodavaca u značajnoj meri rešilo rešilo razloge postojanja agencija kao posrednika između radnika i poslodavca, u Srbiji se agencije pojavljuju kao mogućnost da se zaposleni obesprave a poslodavci dodatno obogate. Na stranu što sve postojeće agencije za zapošljavanje u Srbiji rade bez postojanja adekvatne zakonske regulative.



Na okruglom stolu je razmatrana i nemogućnost da se radnici koji rade preko agencija sindikalno organizuju a i sami sindikati nemaju adekvatan model organizovanja za te radnike. Da se situacija može popraviti ukazuje sadržina nacrta Zakona o radu agencija za privremeno zapošljavanje koji je u pripremi a njegovo usvajanje je predviđeno za 2018. godinu.

Dok se to ne reši, postojeći način zapošljavanja i prava radnika koje agencije angažuju imaju sve elemente nedostojanstvenih i robovskih poslova. Posebno je problematično agencijsko zapošljavanje van srbije i svakodnevno dobijamo informacije o izrabljivanju i prevarama sa kojima se radnici susreću.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"