VESTI

IndustriAll Evropa podržao nove modernizovane instrumente trgovinske odbrane prostora Evropske unije. Sindikati će nadalje učestvovati u postupcima dampinga.
Novi instrumenti trgovinske odbrane EU

Luksemburg, 28.01.2018.

“Borba protiv nepoštenih trgovinskih praksi u EU i podrška razvoju i opstanku industrijskih kapaciteta i radnih mesta u EU je prioritet kojim se IndustriAll Evropa rukovodi” izjavio je generalni sekretar IndustriAll Evropa Luc Triangl nakon što je Evropski parlament glasao za dugo očekivanu izmenu Uredbe EU o zaštiti od subencionisanog uvoza.

Ovo je značajan napredak nakon četiri godine ćutnje koja proizilazi iz dubokog ideološkog jaza unutar Veća koje daje odobrenje za sprovođenje novih mera.

Za industriju Evrope ove promene predstavljaju ključne korake u pravom smeru nakon dugotrajne i osetljive debate. Oni će Komisiji pružiti nove mogućnosti i alate za podršku principima slobodne i pravične trgovine. Najviše od svega, oni će štititi industrijske poslove u Evropi.

IndustriAll Evropa smatra da je odbrana trgovine deo pravnog poretka koji je stvoren od strane Svetske trgovinske organizacije i treba ga koristiti na koristan i ciljan način, pravovremeno i transparentno. Činjenica da će sindikati nadalje učestvovati u postupcima dampinga su ohrabrujuća.

“Zajedno sa novim metodama antidampinga, napravljen je dobar napredak u uspostavljanju ukupnog sistema odbrane i zaštite koji odgovara trenutnim izazovima globalizacije. Na Komisiji je da mehanizme koristi na legitiman i dosledan način. Stoga, mi smo oprezni i nadamo se da novi okvir stvarno može da se bavi globalnim prekomernim kapitalom, poremećajima na tržištima uz poštovanje standarda i zakona, vezanih za radnike i ekologiju” zaključio je Luc Triangl.