VESTI
     
 
IndustriAll Evropa забринут за пословну будућност европског челика и хиљаде радних места у будућој компанији „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“. Нема реструктуирања без консултовања са синдикатом.
Најава реструктурирања у „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“




Два и по месеца након што су „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ објавили своју намеру да споје своје европске капацитете, челика и пратећи план реструктурирања који би коштали губитак 4,000 радних места, још увек није одржан одговарајући социјални дијалог о дугорочном индустријском и друштвеном пројекту . Синдикати ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ Европе из Белгије, Француске, Немачке, Холандије, Шпаније и Велике Британије састали су се 4. децембра под покровитељством IndustriAll Evropе да говоре једним гласом у одбрани будућности радних места и производњи челика у Европи.

20. септембра, ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ објавили су своју намеру да створе оно што ће постати број 2 на европском тржишту челика: ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“, 50/50 заједничко улагање са седиштем у Холандији, са процјењеном радном снагом од 48.000 запослених на 34 локације и годишњим приходом од 15 милијарди евра и 21 милион тона производа годишње. Док две мултинационалне компаније очекују да се завршни уговор заврши до краја 2018. године, они су већ најавили да ће операција довести до губитка 4.000 радних места и да се у наредним годинама не може искључити даље смањење посла.



А ипак, два и по месеца касније, детаљне информације о индустријским и социјалним аспектима планова „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ остају непознате. Комплетан меморандум о разумевању који су потписали две компаније, свеобухватни пословни и друштвени планови и образложење на основу најављеног великог реструктурирања нису упознати ни са представницима радника „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ -а, нити се разговарали са њима, било на националном или европском ниво. Недостатак информација онемогућава адекватне информације, консултације и учешће представника радника у овом великом стратешком одлучивању које могу утицати на животе хиљада радника и њихових породица.

Изгледа да је предвиђена одлука о успостављању заједничког подухвата условљена једноставном финансијском логиком, без дугорочне индустријске перспективе. Операције челика „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ неће моћи да успевају дугорочно, нити ће се осигурати капацитети и независност европског челика без гаранције инвестиција на високом нивоу - и снажну индустријску базу како предузећа тако и производње функције у Европи.

Забринутост због интеграција и оптимизације производне стратегије зависи, између осталог, од прегледа производних мрежа која неће започети до 2020. године. Иако су постигнути споразуми и обавезе „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ како би осигурали рад ниво сигурности и производње до 2020-2021 (у зависности од локација), преовлађује неизвесност око индустријских и производних планова који се односе на заједничко улагање после 2020. године.

Додавање на листу забринутости је чињеница да се национална и европска права на информисање, консултације и учешће не поштују у потпуности. Радници Тата Стеел и Тисенкрупп морају бити у стању да имају снажан став у корпоративној стратегији пре доношења коначне одлуке.

Синдикати поново шаљу поруку кроз индустријске акције које су се већ одвијале на различитим производним локацијама: Нећемо прихватити да намеравано заједничко улагање угрожава будућност наших послова и локација у Европи нити смањити права наших радника. Ми ћемо се супротставити било ком плану реструктурирања и смањењу броја радних места који би Тата Стеелу и Тиенсенкруппу ускратили од неопходних стручњака и кнов-хова радника који су пресудни за европску производњу челика. Нећемо прихватити да се покрију постојеће обавезе у вези са инвестиционим плановима, укључујући и оне у производњи високих пећи. Коначно, ми ћемо се супроставити сваком покушају да ослободимо наш европски стандард социјалног дијалога у „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“.

Обе компаније очекују да ће споразум бити потписан почетком 2018. године, још увијек постоји превише неизвесности и потенцијални ризици везани за намеравано заједничко улагање. Обавезни да бране интересе радника широм Европе на јединствен и координиран начин, синдикати челика „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ захтевају:

   Непосредно откривање и потпуну транспарентност планираног заједничког подухвата, укључујући дугорочне индустријске, социјалне и финансијске импликације.

   Нема смањења броја радних места, већ десетогодишња гаранција обе компаније да се баве будућношћу послова, локација, инвестиција и нивоа производње челика у Европи.

   Поштовање права радника на информисање, консултације и учешће на предвиђеном плану пре него што су споразум потписали обе компаније; као и будућу заштиту наших стандарда социјалног дијалога на високом нивоу, укључујући и сертификацију.

Под покровитељством IndustriAll Evrope, европски синдикати ће наставити да координирају своје активности на националном и европском нивоу у наредним седмицама. Они ће се поново састати у току јануара како би размотрили ситуацију у свакој земљи и размислили о даљим потенцијалним акцијама, ако управљање „ТАТА STEEL“ i THISSENKRUP“ не испуне наше захтеве.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"