VESTI
     
 
Populizam kao sastavni de političkog života Srbije u podudarnostii sa populizmom u Evropi. Srpski populisti na vlasti kritikuju populiste u opoziciji. Predstavljeni oblici i modeli populizma u Evropi.
Populizam u Evropi i Srbiji
Beograd, 07.11.2017.

Fondacija Fridrih Ebert (FES) je u Beogradu organizovala Panel diskusiju „Oblici populizma u Evropi“ ali je tokom diskusije aktuelizovan i sveprisutan populizam u Srbiji.

Nijedna struktura društva u bilo kojoj državi Evrope nije nastala bez populističkog uvoda a političke partije su naročito u periodu nastanka i razvoja koristile populističke metode i strategije kako bi došle u poziciju moći i uticaja.

O populizmu kao panelisti su govorili Zoltan Pogača sa Univerziteta West Hungari Šopron, Marc Grimm-Univerzitet Bilefeld, Ivan Jovanović- Dnevni list Blic i Irena Ristić, Institut društvenih nauka –Beograd.Populizma je bilo i biće, on stalno evoluira te je teško definisati šta je on u stvari i u kojim oblicima se javlja. Specifičnost Srbije i aktuelnog režima se ogleda u činjenici da su populističkim metodama došli na vlast ali su populizmom nastavili da vladaju.Populizam je opijum za narod bez obzira na strukturu tog stanovništva. Činjenica je da populistima odgovara nepismen i polupismen narod, kao i „obrazovani koji dolaze iz struktura privatnih škola i fakulteta. „Obrazovna“ struktura Srpske napredne stranke je najbolji pokazatelj njihove „stručnosti i kompetentnosti“ koju su stekli na sumnjive načine na sumnjivim obrazovnim institucijama. Rastom populizma odumiru i guše se institucije, demokratija i sloboda ljudi a Srbija je najbolji primer za to.

Učesnici Panela su aktivno učestvovali u radu a FES-u zahvalnost za organizaciju i odabir teme.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"