VESTI
     
 
Европски синдикални институт објавио студију о разликама у платама радника централне и источне Европе у односу на раднике из западне и северне Европе.
Казнене плате за раднике централне и источне Европе




Милано, 22.09.2017.

Радници у 11 земаља централне и источне ЕУ примају просечно 944 евра мање него радници у Немачкој када се у обзир узму трошкови живота а према студији коју је објавио Европски синдикални институт (ЕТУИ). Из Industriall Evrope поручују да синдикати морају наставити рад како бисмо постигли једнаку плату за једнак рад, како су сви индустријски синдикати тражили прошле године на нашем конгресу у Мадриду. Ми морамо гарантовати право радника да се организују у синдикатима, јер су синдикати кључ за веће плате и боље услове рада. Најбољи алат за обезбеђивање једнаке расподеле дохотка и веће плате за све раднике и све компаније јесте успостављање ефикасних колективних уговора; и тамо где то није довољно, може се допунити националним минималним плажним подима који гарантују пристојан живот.

Шокантно, разлика у нето месечним платама, када је прилагођена саставу радне снаге и структури економије, већа је него када се разматрају само трошкови живота.

Радници су плаћени још мање - до 1058 € мање - од радника у Немачкој, узимајући у обзир и факторе који обухватају старост и образовање радне снаге, као и секторе и занимања радне снаге.

Радници у Румунији су најгоре плаћени, а следе радници из Бугарске, Мађарске, Летоније и Хрватске.



"Морамо наставити рад синдиката како бисмо постигли једнаку плату за једнак рад, како су сви индустријски синдикати тражили прошле године на нашем конгресу у Мадриду. Ми морамо гарантовати право радника да се организују у синдикатима, јер су синдикати кључ за веће плате и боље услове рада. Најбољи алат за обезбеђивање једнаке расподеле дохотка и веће плате за све раднике и све компаније јесте успостављање ефикасних колективних уговора; и тамо где то није довољно, може се допунити националним минималним плажним подима који гарантују пристојан живот ", изјавио је Лук Триангл, генерални секретар Industriall Evrope.

"За рад у централној и источној Европи постоји казнена плата", рекла је Естер Линц, конфедерални секретар ЕТУЦ-а. "Разлика у платама се не може објаснити разликама у трошковима живота или разликама у радној снази - напротив, разлика у платама постаје већа када се узму у обзир."

Радници у овим земљама хитно требају и заслужују изнад стопе инфлације. Владе ЕУ и националне владе морају подстакнути раст плата у овим земљама и створити законске оквире за промоцију колективног преговарања, укључујући и на секторском нивоу.

Радници у северозападној Европи су боље плаћени јер постоји правичнији и транспарентнији систем за одређивање плата, укључујући синдикате и преговоре са послодавцима. То је кључни састојак просперитета и индустријског успеха Немачке, Аустрије, Холандије и нордијских земаља.

Студија је такође утврдила велике разлике у платама између централне / источне Европе и западне Европе у производњи; конструкција; јавног и финансијског сектора, као и на стручном, научно-техничком пословању. Мање разлике су биле пронађене у (ниско плаћеним) прехрамбеним, смештајним и малопродајним секторима, као и на административним и помоћним пословима.

Разлике у нето месечним приходима у евриома у поређењу са Немачком 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"