VESTI

Internacionalizacija štrajka radnika „Goša“ Fabrika šinskih vozila. Sindikati metalaca Bugarske (Metalici) , Rumunije ( FNS Solidaritatea Metal i FSLI Metal), Mađarske ( VASAS) i Srbije (Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije) članice IndustriAll Evropa i IndustriAll Global učesnici protesta i jednočasovne blokade puteva i pruga.
Radnici „GOŠE“ Šinska vozila dobili međunarodnu sindikalnu podršku

Smederevska Palanka, 23.06.2017.

Sindikati metalaca Mađarske ( VASAS), Bugarske (Metalici), Rumunije ( FNS Solidaritatea Metal i FSLI Metal), i Srbije (Industrijski sindikat Srbije i Samostalni sindikat metalaca Srbije) učesnici Projekta “Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru-nove mogućnosti i nove strategije” su drugog dana konferencije koja je održana u Beogradu iskazali solidarnost sa radnicima “GOŠA” Šinska vozila koji su u štrajku već 90 dana.

Uzrok štrajka su neisplaćene zarade za preko 15 meseci, nepovezan radni staž i neoverene zdravstvene knjižice.

“Učestvovanjem u štrajku sindikata iz Mađarske, Rumunije i Bugarske, štrajk se internacionalizovao i ovo je prvi put da se to u Srbiji dešava. Učinićemo sve što je u našoj moći da se iznađe pravično rešenje za radnike “GOŠE” ali je neophodno i uključenje državnih institucija” izjavio je Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata srbije.

Na početku štrajka smo imali i uključenje IndustriAll Evropa i generalnog sekretara Luca Triangla koji je uputio protestno pismo slovačkoj ŽOS- Trnava, tada većinskom vlasniku “GOŠE”. Odgovornost za štrajk leži na institucijama Srbije, Ministarstvu rada, Ministarstvu privrede a naročito Ministarstvu finansija, tačnije Poreskoj upravi, koja više od godinu dana toleriše neplaćanje poreza od strane Poslovnog sistema “GOŠA” Šinska vozila.

Radnici i štrajkači “GOŠE” su iskazali zahvalnost za podršku poručivši da su svi radnici na svetu sestre i braća.