VESTI
     
 
U Beogradu održana Konferencija evropskih metalskih sindikata članica IndustriAll Evropa i IndustriAll Globala iz Rumunije, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Francuske i Srbije (Industrijski sindikat Srbije(ISS) i Samostalni sindikat metalaca Srbije(SSMS)) okupljenih oko projekta “Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru-nove mogućnosti i nove strategije”.
Nove strategije u procesu informisanja i konsultovanja sindikata




Beograd, 22.06.2017.

Projekat evropskih metalskih sindikata članica IndustriAll Evropa i IndustriAll Global okupljenih oko projekta “Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru-nove mogućnosti i nove strategije” nastavljena je održavanjem Konferencije u Beogradu.

Domaćini ove Konferencije su ISS i SSMS a pored ova dva srpska metalska sindikata a u projektu učestvuju i sindikati iz bugarske “Metalici”, Rumunije (FNS Solidaritatea Metal i FSLI METAL), Makedonije SIER, Mađarske, VASAS, Francuske FO METAUX.

Učesnike Konferencije su pozdravili domaćini iz ISS Dragan Matić predsednik i Ljubodrag Cvrkotić potpredsednik SSMS.



Prezentaciju projekta kao i postignute rezultate je predstavila Diliana Janackova expert sindikata “Metalici” koji je nosilac projekta koji finansira Evropska komisija.



O stanju socijalnog dijaloga, informisanja i konsultovanja kao i o stanju u metalskoj industriji Srbije govorili su predstavnici ISS i SSMS. Prisutni srpski metalski sindikati su ocenili da je socijalni dijalog na neprihvatljivo niskom nivou a da jedina svetla tačka su Kolektivni ugovori na nivou preduzeća. Ovo stanje se mora popraviti ako Srbija ima nameru da postane deo evropske porodice. Opstrukcija i izbegavanje socijalnog dijaloga neće biti tolerisano od strane evropskih institucija a radnici Srbije ne mogu biti robovi 21. veka na prostoru Evrope.



U radu Konferencije su uzeli učešće i predstavnici ISS i SSMS iz RTB Bor, Fabrike kablova Zaječar, Fabrike kablova Jagodina, ATB SEVER, Slobode Čačak, Rudnika “Rudnik”, “Gorenja” Valjevo, Fabrike reznog alata Čačak, kao i Jaćim Milunović Koordinator za edukaciju za jugoistočnu Evropu IndustriAll Evropa.



Do završetka projekta održaće se Konferencije u Budimpešti i Parizu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"