VESTI
     
 
IndustriAll Evropa odbacuje pojavu „novog protekcionizma“ i poziva na fer globalizaciju. Gradimo nove mostove a ne zidove.
Poziv na fer Globalizaciju




Brisel, 20.06.2017.

Fer Globalizacija nudi mnoge mogućnosti : nova radna mesta u evropskim izvoznim industrijama, promovisanje robne i kulturne razmene, poboljšanje međunarodne saradnje, dogovore oko klimatskih promena i održivog razvoja.

Uz sva ova dobra, Globalizacija uzrokuje izmeštanje kapitala i fabrika, pritisak na siromašne strukture stanovništva, drastične izmene radnih standarda, pritisak na plate, zaštitu poreza i druge loše pojave koje prate globalizaciju.

Socijalni stresovi čitavih grupacija i nacija dovode do pojava kao što su Brekzit, Tramp, desničarski populizam i uzrokuje ekonomski nacionalizam.

IndustriAll Evropa ne veruje da „novi protekcionizam“ sadrži dugoročna, pravična rešenja.,kako za kapitaliste tako i za radnike. Protekcionizam je uvek imao ograničen, kratak rok upotrebe a dovodio je do katastrofalnih rezultata (depresije tridesetih godina prošlog veka).

IndustriAll bi radije da se grade mostovi privredne saradnje a ne da se grade novi zidovi. EU trenutno dogovara mnoge trgovinske sporazume ( Japan, Meksiko, Indija, Tunis, Filipini, Indonezija), ulaganja i investicije sa Kinom, Australijom i novim Zelandom.



IndustriAll Evropa je razvila niz kriterijuma usmerenih poštovanju trgovinskih sporazuma baziranih na fer trgovini. Takvi trgovinski sporazumi moraju biti dobri ne samo za multinacionalne kompanije već i za obične ljude i radnike. Hoćemo da robe koje koristimo i uvozimo budu napravljeni od strane radnika koji se ne izrabljuju, dobijaju pravičnu nadoknadu za svoj rad, rade u zdravim i bezbednim uslovima, u kompanijama koje poštuju i potpisnici su Globalnih dogovora ponašanja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"