VESTI

Sindikat industrije, energetike i rudarstva Mskedonije, domaćin u okviru Projekta „Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru, nove mogućnosti i nove strategije“ koji finansira Evropska komisija.
Nove mogućnosti i strategije u Metalskom sektoru

Skoplje, 25-26. Maj 2017.

Konferencija koja je održana u Skoplju je nastavak Projekta „Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru, nove mogućnosti i nove strategije“ koji finansira Evropska komisija a nosilac Projekta je SF „Metalici“ iz Bugarske.

Konferenciji su prisustvovali SF „Metalici“, Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS), Industrijski sindikat Srbije (ISS), FNS Solidaritatea Metal- Rumunija, FSLI Metal- Rumunija i SIER –Makedonija.

Učesnici su referisali o stanju socijalnog dijaloga na nacionalnim nivoima, analizirali sprovođenje i poštovanje Evropske direktive 2002/14/EZ a govorilo se i o novim modelima i sistemima informisanja i konsultovanja radnika na nivou kompanija.

Drugi dan učesnici su obišli pogone „Makstila“ u blizini Skoplja i upoznali se sa poslovanjem firme. Makstil je privatizovan 1996. godine a trenutno zapošljava 850 radnika. Većinski vlasnik je „Duferko“ ali značajnog udela ima i kineska HIBIS Group u čijem je sastavu i „Hestee“ koji je 2016. godine kupio Železaru Smederevo. Situacija u Železari je manje više dobra ali nema potpisanog Kolektivnog ugovora.

Domaćini sledećeg skupa su ISS i SSMS.