VESTI
     
 
Vučić se sastao sa radnicima "Goše", Vujčić: Od premijera očekujemo rešenje




I.M.J. Tanjug | 07.04.2017 

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Smederevskoj Palanci sa radnicima fabrike "Goše", koji su ga pozvali da im pomogne u razrešenju problema.



Vučić je zahvalio radnicima što nisu želeli da zloupotrebljavaju političku situaciju i što su, kako je primetio, imali fer pristup.

On je najavio da će Vlada Srbije pokušati, u skladu sa zakonom, da reši situaciju u "Goši", ali je dodao da su im ruke "prilično vezane".

Sa Vučićem u "Goši" su i ministri Goran Knežević i Aleksandar Vulin.



Vučić je izjavio da je vlada obezbedila sredstva za jednokratnu pomoć radnicima "Goše" od 60.000 dinara, da će biti reššeno i pitanje overe njihovih zdravstvenih knjižica i da će eventualno povezivanje radnog staža biti razmotreno u razgovoru sa vlasnikom kompanije, a u zavisnosti od toga da li on namerava da nastaviti da posluje.

Vučić je to rekao u Smederevskoj Palanci, gde je došao na poziv radnika "Goše" koji štrajkuju zbog neispunjenih obaveza prema njima, uključujući neisplaćene plate i probleme sa zdravstvenim knjižicama, stažom i daljom sudbinom firme.

Najavio je da će do 23. aprila nadležni ministri razgovarati sa vlasnikom, u želji da posreduje u rešavanju problema.

Objasnio je da je dug te fabrike prema državi pet miliona evra.

Vučić je, posle sastanka, objasnio da je "Goša" privatizovana januara 2007, a da su problemi počeli već krajem 2008. - Došli smo dotle da je račun u blokadi za oko pet miliona evra, da su potpisane priznanice da se vlasniku, koji je stranac, duguje 11 miliona evra, da je firma predata drugoj kompaniji, verovatno povezanoj, ali ja o tome ne mogu da govorim - rekao je Vučić.



On je dodao da se radnicima duguju višemesečna primanja.

Premijer je ukazao i na činjenicu da, iako je "na papiru" od plata radnika oduzimano za penzijsko i zdravstveno osiguranje, taj novac nije uplaćivan PIO fondu, pa je dug prema njemu 3,2 miliona evra.

Novac uzet od Fonda za razvoj, dodao je Vučić, iznosi oko 192 miliona dinara, odnosno oko milion i 700 hiljada evra, ali ni on nije opravdan.

Primetivši da radnici svakako nisu srećni ponuđenim rešenjima, ali da je urađeno ono što se moglo, objasnio je da nisu ni došli u "Gošu" da pregovaraju, "za to nemamo ovlašćenja, nismo vlasnici već smo došli da pomognemo koliko možemo kao vlada"...

Dodao je da će se još razgovarati sa vlasnikom kako bi se videlo šta on dalje misli da čini, "a ako ne misli da vidimo mi šta možemo da uradimo".

Kako je rekao, zadovoljan je kako radnici sa strašću i ljubavlju misle o svojoj fabrici.

- Videćemo još da li ćemo uspeti da sačuvamo "Gošu", Vlada će brinuti o tome, boriće se, a ovo za sada - poručio je - brza je pomoć i podrška...

- Ta pomoć je bila moguća - dodao je - jer zbog mera štednje sada ima novca, u suprotnom ne bi moglo da se uradi ništa.

Poručio je da će ministar Aleksandar Vulin razgovarati o drugim stvarima kao što je problem alimentacija, a on će se, obećao je, radnicima obratiti ponovo do Đurđevdana.

Premijer je naveo da je i do sada ozbiljan novac dat Palanci, da će to vlada činiti i dalje ali i naveo da treba napraviti zdrav model za budućnost.

Kako je rekao, svi znaju i kako je došlo do takvog stanja u "Goši" ali i u drugim fabrikama i koja i čija je vlada je to uradila, ali je, primetio je, uvek on kriv za sve "i za ono što su ti ostavili pre 10 godina, a što ne možemo da ispravimo narednih 10"...

- Kažu Vučić kir Janja i slično - rekao je i dodao da je i to u redu ali da ima para i da će ih biti te će država moći da pomogne i ubuduće. 



Zaposlene u toj fabrici brine i pitanje budućnosti fabrike, s obzirom na priče da je prodata nepoznatom kupcu, navodi se u saopštenju, koje je medijima prosledio Savez samostalnih sindikata Srbije.

Od premijera očekujemo rešenje

Radnici "Goše od Vučića očekuju da nađe neko rešenje za tu fabriku šinskih vozila, koja je u izuzetno teškoj situaciji.

- Od premijera očekujemo da nam iznađe neko rešenje. Slušali smo priče da smo privatizovana firma još 2007.godine. Vidimo da su i druge privatizovane, ali se opet iznađe neko rešenje za njih - rekao je Tanjugu predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić. 



Radnici "Goše" pozvali su ranije danas Vučića, u otvorenom pismu, da, zbog izuzetno teške situacije u toj fabrici, dođe dođe u Smederevsku Palanku i pomogne u razrešenju problema.

- Radnici "Goše", koji su već nekoliko dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, mole premijera da se lično zauzme i razreši tešku situaciju u fabrici - navodi se u otvorenom pismu Štrajkačkog odbora.

Vujičić je napomenuo da radnici žele da im država pomogne koliko može, ili pravno, kroz povezivanje radnog staža ili da ih uputi koga da tuže.

Ukazao je da su do sada jedinu podršku dobili od lokalne samouprave, koja ih je primila na razgovor, ali dalje pomoći nije bilo.

Vujčić je precizirao da je problem zaposlenih što pet godina nije povezan radni staž, tri godine im nisu overene zdravstvene knjižice, a firma svakom radniku, kako je naveo, duguje više stotine hiljada dinara.



On je dodao da je generalni direktor iz Slovačke, od kada se, pre dve nedelje, kolega Dragan Mladenović obesio u fabrici, u "egzilu" i da od tada nije došao u postrojenje.

Radnici "Goše" su, nakon što je njihov kolega izvršio samoubistvo zbog teške situacije, stupili u štrajk.

Fabrika šinskih vozila je u vlasništvu slovačke kompanije "ŽOS" iz Trnave i zapošljava više od 300 radnika koji potražuju oko 30 plata, a tri godine su i bez overene zdravstvene knjižice.



Pre dva dana list "Politika" objavio je informaciju da je "ŽOS" Trnava prenela 100 odsto kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke na kompaniju "Lisnart holdings limited" sa sedištem na Kipru.

Slovački privrednik, vlasnik ŽOS Tranava koja je nakon 10 godina prodala fabriku šinskih vozila "Goša", Vladimir Por izjavio je da dugovi "Goše" više nisu njegova stvar, a da je sprsko tržište za njega neprijatna prošlost.

- Srpski projekt je bio neuspešan i prodali smo ga prvom mogućem zainteresovanom - potvrdio je Por prodaju slovačkom listu DenjikN.

Izvor: blic.rs

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"