VESTI
     
 
IndustriAll Global i IndustriAll Evropa u poseti svojim članicama u Turskoj. Zabrana sindikalnog delovanja deo vanrednog stanja. Saradnja i solidarnost turskih i evropskih radnika.
Podrška sindikatima i radnicima Turske




Ankara, 04.04.2017.

Poseta generalnih sekretara IndustriAll Global i IndustriAll Evropa, Valtera Sančeza i Luca Triangla turskim sindikatima je odraz podrške i solidarnosti članicama IndustriAll Global i IndustriAll Evropa sa radnicima Turske. 

Više od pedeset sindikalnih lidera iz devetnaset sindikata članica IndustriAll Global i IndustriAll Evropa su generalnim sekretarima predstavili situaciju u sindikalnom poketu Turske, društvu i ekonomiji.



Posle neuspelog državnog udara,Turska Vlada je izvršila pritisak na turske sindikate, kojima je onemogućeno da štrajkuju. Takođe, sindikati imaju drugačije viđenje budućnosti turskog društva i promena koje zagovara predsednik Erdogan. Turskim sindikatima je potrebna međunarodna podrška i solidarnost. Pravo na sindikalno organizovanje i štrajk je kritikovano i od strane MOR-a i EU. Turska Vlada nastavlja sa zabranama štrajka u najavljenim štrajkovima u sektoru metala, stakla, rudarstva, gume, pod izgovorom ugrožavanja „nacionalne bezbednosti i opšteg zdravlja“. Nova Uredba o zabrani štrajka navodi još jedan argument „Razbijanje ekonomske i finansijske stabilnosti“.

„Nivo industrijskog razvoja, sindikata kao i dešavanja u Turskoj po pitanju ugrožavanja ljudskih i sindikalnih prava, zahtevaju dalju podršku sindikatima“ rekao je Valter Sančez.

„Sastanak u Ankari je potvrdio stav da, Evropa, Turska i međunarodna zajednica moraju da povećaju napore na promovisanju i širenju mira, demokratije, ekonomskog razvoja, jednakosti i dostojanstvenih poslova. Sve to treba uraditi u vreme izbegličke krize i masovnog priliva izbeglica u Tursku i Evropu“ ističe Luc Triangle u svom izlaganju.

Saradnja turskih i evropskih sindikata je važan za poštovanje osnovnih prava a naročito slobodu udruživanja od interesa turskih i evropskih radnika.

„Solidarnost uvek i zasvagde“ poručuju sindikalci.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"