VESTI
     
 
Razgovori o budućoj sudbini Rudarsko-topioničarskog basena odvijaju se na direktnoj relaciji dveju vlada. Kinezi žele većinsko vlasništvo u rudniku, samim tim i upravljanje i postavljanje menadžmenta
Kompanija CNCT bi da gazduje u "Boru"




Novosti, 01.04.2017.

USLOVI koje je kineska firma, a kao mogući partner se pominje kompanija CNCT, postavila da bi ušla u RTB "Bor" jesu da od Vlade Srbije dobiju većinsko vlasništvo u rudniku, a samim tim i upravljanje i postavljanje menadžmenta nad celokupnim basenom, saznaju "Novosti". 

Ovo su jedni od retkih pregovora koji se odvijaju na direktnoj relaciji Vlada Kine i Srbije, pa će firma koja kupi "Bor" sigurno biti državna. Dogovor oko rudnika napraviće se u okviru strateškog ugovora koji je potpisan između dve zemlje.

Pogodba sa Kinezima tako bi, barem načelno, "oterala" iz fotelje trenutnog direktora Blagoja Spaskovskog, čiji je ostanak u basenu jedna od ključnih nedoumica. Drugi "težak" deo pregovora odvija se oko broja radnika koji treba da ostanu u rudnicima. RTB "Bor" ukupno ima 5.027 radnika, od kojih u Majdanpeku radi oko 1.000.



Iz Industrijskog sidnikata "Bora" kažu da je računica koja se pominjala brojala između 1.200 i 2.500 zaposlenih - koji su višak.

- Ministar privrede Goran Knežević nam je obećao da će Kinezi promeniti celokupni menadžment firme - kaže Mladen Ursulović iz Industrijskog sindikata Srbije.

Milorad Panović iz sindikata "Nezavisnost" navodi da se ovih dana očekuje završni račun poslovanja RTB "Bor" za 2016. godinu i da se očekuje da će rudnik biti u plusu, nakon otpisa duga države.

novosti.rs

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"