VESTI
     
 
IndustriAll Evropa, IndustriAll Global i PSA (Pežo- Sitroen) Group potpisali novi Okvirni sporazum. Ojačan socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje. Zaštita radnika i u lancu snabdevača PSA Group. MOR pozdravlja Sporazum.
Okvirni sporazum IndustriAll Evropa i PSA GROUP




Ženeva, 15.03.2017.

IndustriAll Evropa i PSA Group su potpisali novi –prošireni Globalni okvirni sporazum koji predstavlja novi korak u posvećenosti PSA Group društveno odgovornom poslovanju.

Ovaj Sporazum dobija na značaju ulaskom Opel- Voksal koji je za 2,2 milijarde evra preuzet od PSA Group. „Novi PSA Globalni Sporazum ostavlja dodatni prostor za uspostavljanje svetskih standarda u razvoju veština radnika, zapošljavanja, bezbednosti i zdravlja na radu. Transformacija PSA u kompaniju učenja daje svakom radniku priliku u izazovima digitalizacije, zelenim tehologijama i dekarbonizovane provrede. Sve ovo je moguće uz stalni socijalni dijalog i pregovore na lokalnom nivou. „ izjavio je Luc Triangl, generalni sekretar IndustriAll Evropa.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali Valter Sančez generalni sekretar IndustriAll Global, Luc Triangl generalni sekretar IndustriAll Evropa, Carlos Tavares predsednik U.O. PSA Group, Havijer Žeru direktor ljudskih resursa i Debora Grinfild zamenica generalnog direktora PSA group.



Sam Sporazum ima dva dela:

• Obezbeđivanje formalnog okvira za politike društvene odgovornosti PSA Group, tako da se zainteresovane strane mogu uključiti i izraziti svoje potrebe za radnom snagom u lancu vrednosti i obezbeđivanja prava radnika. Implementacija globalne politike ljudskih resursa koje razvijaju talente i sposobnosti pojedinaca, poboljšanje kvaliteta života i blagostanja na radu, uz poštovanje različitosti, će biti stalna.

• Sporazum povrđuje ključnu ulogu sindikata u dijalogu sa kompanijama u cilju jačanja socijalne kohezije. PSA promoviše odnos poverenja i transparentnosti u upravljanju u razvoju kompanije. Sporazum u skladu sa tim dodatno jača globalnu dimenziju rada Saveta grupe i njegovu ulogu u raspodeli poslova.

Sam Sporazum je potpisan u Ženevi, sedištu MOR-a a o samom Sporazumu svoj sud je dala i zamenica generalnog direktora MOR-a Debora Grinfild „MOR pozdravlja Sporazum koji ojačava posvećenost PSA Grupacije poštovanju radničkih prava. To je dobar primer kako socijalni dijalog može pozitivno uticati na uslove rada u globalnom kontekstu.“

Sporazum je podržan i od strane IndustriAll Global i generalnog sekretara Valtera Sančeza koji ukazuje da Sporazum ide dalje nego ikada ranije u zaštiti prava na globalnom nivou i globalnom lancu snabdevača PSA Group. Priznaje se ključna uloga sindikata i njegovih predstavnika.

Sporazum stavlja međunarodne standarde rada kao osnov u slučaju slabosti nacionalnih zakonskih okvira a što je presudno i odlučujuće kada PSA Group odlučuje o snabdevačima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"