VESTI
     
 
Više od 5000 članova Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) protestovalo ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Reforme i restrukturiranja po leđima radnika. Socijalnog dijaloga nema. Savet paravan za sprovođenje politike aktuelnog režima.
Reforme po leđima radnika




Beograd, 11.03.2017.

Više od 5 000 članova KSS je protestovalo ispred Vlade Republike Srbije zahtevajući otvoreni socijalni dijalog u kome će KSS učestvovati kao reprezentativna sindikalna centrala.

KSS ukazuje da se reforma javnog i državnog sektora sprovodi bez socijalnog dijaloga, zakoni zaobilate Socijalno-ekonomski savet a sindikati (UGS „Nezavisnost“ i SSSS) koji trenutno sede u SES aminuju na bahato i neodgovorno ponašanje aktuelnog režima. Reforme se sprovode na štetu i po leđima radnika, donose se zakoni u suprotnosti sa Ustavom i interesima građana Srbije. Kolektivno pregovaranje je svedeno na pregovore u preduzećima a nekolicina granskih Kolektivnih ugovora se ne poštuje.



KSS zahteva da se vrate zarade i omogući ustavno pravo na zapošljavanje. Zarade u većini javnih preduzeća su ispod proseka u Republici Srbiji. Preduzeća od strateškog značaja treba zaštititi od privatizacije uvažavajući njihovu efikasnost i značaj.  



Traži se socijalna pravda za sve bez obzira u kom sektoru rade. Zahteva se uvođenje besplatnog osnovnog i srednjeg obrazovanja, zdravstvene zaštite kao i da cene usluga u državnom i javnom sektoru budu primerene mogućnostima radnika i građana Srbije.



Prisutnima su se obratili Ivica Cvetanović predsednik KSS, Aleksandar Pavlović predsednik Sindikata Pošta Srbije, predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković i predsednik sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.



Svi govornici su ukazali na loše rezultate Vlade Republike Srbije i najavljuju proteste i u toku predsedničke kampanje. Sve što smo čuli i videli ukazuje da je radnicima i sindikatima potreban novi Srpski sindikalni Front. Vreme je za solidarnost i sindikalnu borbu. 


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"