VESTI
     
 
Milioni zaposlenih žena širom sveta pod udarom manjih plata za isti rad. IndustriAll evropa zahteva izjednjačavanja plata žena i muškaraca i rast zarada na nivou čitave Evrope. Zarade nemaju i ne smeju da imaju pol.
Njoj treba povećanje plate




Brisel, 08.03.2017.

Evropska konfederacija sindikata (ETUC) i IndustriAll Evropa ukazuju na planetarni problem u razlici zarada koje ostvaruju muškarci i žene.

Neopravdano manje plate žena za isti rad slabe nacionalne ekonomije, slabe kupovnu moć žena, umanjuju mogućnosti za sigurnost i razvoj žena.



Niže plate žena u svetu i Evropi znače i njihove manje penzije u najosetljivijem i naneproduktivnijem periodu života – starosti.

„Taj jaz u platama je bolan i nepravedan, nosi veliku ljudsku i ekonomsku cenu. Jednaka plata će biti najveći ekonomski stimulativni paket koji je Evropa uvela u zaštiti žena od diskriminacije i siromaštva u starosti.“ rekla je Monserat Hauka, sekretarka Evropske konfederacije sindikata (ETUC).

IndustriAll Evropa poručuje da su Kolektivni ugovori najbolji način da se postignu pristojne izjednačene plate muškaraca i žena.

Industrijski sindikat Srbije kao članica IndustriAll Evropa se rukovodi tim principom i na nivou preduzeća kao potpisnik kolektivnih ugovora postigao zavidne rezultate. Žene kao i muškarci moraju imati ista prava, zarade, mogućnosti, sigurnost posla i izvesnu budućnost.

ETUC i IndustriAll Evropa sprovode kampanju „Evropi je potreban rast plata“ što podrazumeva i njihovo izjednačavanje. Takvu aktivnost trebaju da sprovedu i srpski sindikati, članovi ETUC (SSSS i UGS „Nezavisnost“) ali i svi drugi sindikati.

Srbiji i srpskom radništvu je potreban rast plata mnogo više nego što je to potrebno radnicima u EU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"