VESTI
     
 
Privredna komora Srbije i Ministarstvo rada promoteri i Agencije „Spektra Risorzis“ a čije poslovanje ima elemente kriminala i korupcije. Zdravstveni radnici kao predmet trgovine ljudima. Domaće Udruženje za zapošljavanje i posredovanje ukazalo na problem i stalo u zaštitu radnika koje je Spektra planirala da odvede u Nemačku.
Poslovanje Spektre kao prevara




Beograd, 13.02.2017.
Informacija da je Ministarstvo rada poslalo inspektore u kompaniju Spektra Global koja je svoje postojanje, rad i rezultate predstavila ni manje ni više nego u Privrednoj komori Srbije (PKS) uzrokovala je buru u javnosti koja će najverovatnije završiti smirivanjem tenzija po sistemu, niko nije kriv.
U vremenu kada se radi Zakon o agencijskom zapošljavanju, kada se utvrdilo da postojeće agencije (strane) rade suprotno zakonskoj regulastivi i kada se čini napor domaćih agencija da se oblast uredi u duhu evropske regulative i prakse, događaju se stvari u koje je direktno uključena Privredna komora Srbije a u čijem sastavu deluje od kraja 2016. godine i Udruženje za zapošljavanje i posredovanje sastavljeno od 24 domaćih udruženja. Kako je moguće da se Spektra promoviše na ovaj način od strane Ministarstva rada i Privredne komore Srbije a da se u tome ne vide elementi korupcije.
Dok evropska komisija traži rezultate borbe protiv korupcije, vladina ministarstva i PKS povrđuju da je korupcija upravo u njima. Koga može da ubede izjave predstavnika ministarstva i PKS da se to desilo slučajno, da će biti odgovornosti i sl. Da bi se sve ovo pokazalo tačnim treba sačekati i krajnju verziju Zakona o agencijskom zapošljavanju (proces je više meseci u zastoju) i videti „dobre namere“ zakonodavaca.
Aktivni učesnici ovog zakonodavnog procesa su sindikati i predstavnici agencija iz inostranstva. Naši predstavnici iz Udruženja za zapošljavanje nisu uključeni u taj proces ali su dali svoj predlog Zakona.
Na kraju, čitave ove „gungule“ ne bi bilo da Udruženje nije ukazalo na Spektru i njeno postojanje. U izjavi za list „Danas“ predsednik Udruženja za zapošljavanje i posredovanje, Jovan Stojanović kaže treba biti oprezan i upozorava radnike u Nemačkoj da obrate pažnju s kim potpisujhu ugovore i šta u tim ugovorima piše: „Agencija Spektra nema licencu za rad, predstavili su se kao direktan poslodavac, a registrovani su za konsalting. To znači da medicinski radnici neće potpisati ugovore sa njima već sa firmom iz Nemačke, što znači da će, ukoliko nešto nije u redu, agencija Spektra u Srbiji biti pravno neodgovorna, odnosno građani bi morali da se sude u Nemačkoj“.
I posle svega iznetog, pitanje svih pitanja je da li će iko odgovarati ili će lobisti i korupcija opet odneti pobedu?
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"