VESTI

Evropska komisija podržala projekat „Ocena procesa informisanja i konsultovanja u Metalskom sektoru-Nove mogućnosti i nove strategije.“ Učesnici projekta sindikati metalaca iz Bugarske, Rumunije, Makedonije, Mađarske, Francuske i Srbije (Industrijski sindikat Srbije (ISS) i Samostalni sindikat metalaca Srbije(SSMS)).
Nove mogućnosti i strategije za informisanje i konsultovanje radnika

Sofija, 30.01.2017.

Projekat „Ocena procesa informisanja i konsultovanja u Metalskom sektoru-Nove mogućnosti i nove strategije.“ koji je odobren i finansiran od strane Evropske komisije je nastavak projekta „Priručnik za Kolektivno otpuštanje zaposlenih –tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“ koji se sprovodio tokom 2016. godine u kome su učestvovali sindikati članice IndustriAll Evropa iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije i Francuske.

U ovom novom projektu uključen je i mađarski sindikat VASAS kao i kolege iz SSMS. Nosilac projekta je bugaski sindikat „Metalici“ a partnerski sindikati su „FO Metaux“ Francuska, FSLI Metal i FNS Solidaritatea Metal“ Rumunija, VASAS- Mađarska, SIER Makedonija, SSMS i ISS Srbija i Bugarska poslodavačka asocijacija metalske industrije.

Ciljevi projekta su:

• Istraživanje nacionalnih zakonodavstava, kojim se transponuju direktive o informisanju i neusaglašenosti i /ili slabosti;

• Poboljšanje kapaciteta socijalnih partnera iz metalskog sektora u oblasti informisanja i konsultovanja;

• Ocena uticaja procesa informisanja i konsultovanja na donošenje upravljačkih odluka, učešće zaposlenih, razvoj radnih odnosa i organizacionu efikasnost na nivou preduzeća;

• Komparativno istraživanje i analiza transponovanja i sprovođenja Direktive 2002/14/EZ u zemljama partnerima u projektu sa akcentom na nove države članice i države kandidate za članstvo u EU;

• Projektovanje novog modela i sistema informisanja i konsultovanja na nivou kompanije.

Očekivani rezultati su:

• Bolja primena prava EU i politika informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru;

• Izgradnja kulture informisanja i konsultovanja na nivou kompanije i doprinos povećanju učešća zaposlenih u preduzećima iz metalskog sektora;

• Podsticanje sporazuma o informisanju i konsultovanju na nivou kompanije i širenje dobre prakse.

U svim državama će se održati konferencije u toku 2017. godine a srpski sindikati ISS i SSMS će biti domaćini 22-23. Juna.