VESTI
     
 
Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije (BZR) održalo KROS- sektorski sastanak. Predstavljenii novi propisi u oblastii bezbednosti, primeri dobre prakse a govorilo se i o ulozi socijalnih partnera u socijalnom dijalogu.
Sastanak o bezbednosti i zdravlju na radu




Kragujevac, 21.12.2016.

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije, Unijaposlodavaca Srbije u saradnji sa Upravom za bezbednost i zdravlje na radu organizovali su KROS- sektorski sastanak sa ciljem razmene znanja, veština i povezanosti, zatim podizanje svesti o značaju profesionalne prakse, položaju mladih na radu, uslovima rada kao i socijalnim problemima.

Učesnici sastanka su bili vera Božić Trefalt- Uprava za bezbednost i zdravlje, Dragoslav Tomović-predsednik Udruženja za BZR, Milan Pejkovski- Srednja politehnička škola Kragujevac.



Predstavljeni su novi propisi u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu: Uredba o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad pri korišćenju oštrih predmeta koji su medicinska sredstva u zdravstvenoj službi i Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan rad mladih. Pored navedene teme kao primer dobre prakse u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju i Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. U okviru ovog bloka , u okviru diskusije data je informacija ko može da obavlja „ stručno osposobljavanje za bezbedno rukovanje opremom za rad“.



U drugom delu kros – sektorskog sastanka, predstavljen je projekat “ Povećanje kapaciteta i jačanje uloge regionalnih organizacija civilnog društva za poboljšanje uslova rada i dijaloga sa javnim institucijama” – uloga socijalnih partnera u socijalnom dijalogu. U okviru ove teme predstavljen je socijalni dijalog u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu (Socijalno-ekonomskom savetu- komisiji za bezbednost i zdravlje na radu, Regionalnim SES, Savetu za bezbednost i zdravlje na radu, radnim grupama , Odboru za bezbednost i zdravlje na radu). U okviru ovog bloka, socijalni partneri( Unija poslodavaca Srbije, sindikati ) , javne institucije i pojedinci su diskutovali o trenutnoj situaciji i iskustvima u dosadašnjem radu.

Pored prezentatora sastanku su prisustvovali predstavnici naučne i stručne javnosti, Služba medicine rada, sindikati.



Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije na sastanku su bili Svetlana Čulina- ATB Sever Subotica, Saša Bogdanov DAD DM Zrenjanin iSvetislav Ranisavljević- Železara „Hesteel Srbija“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"