VESTI
     
 
Izjave premijera Vučića i Ju Jonga, predsednika “Hesteel Grupe“ neutemeljene u realnosti. Dolazak Hesteela u Srbiju nedvosmisleno dobar znak za srpsku ekonomiju I investiture.
Reč dve o Hesteel Srbija




Beograd, 20.12.2016.

Dolazak predsednika „Hesteel Grupe“ Ju Jonga u Železari „Hesteel Srbija“ je iskorišćen za predstavljanje rezultata koji nemaju utemeljenje u stvarnoj situaciji.

Naime Ju Jong je izjavio da „Hesteel Srbija“ ostvaruje dobit nakon šest meseci upravljanja, što je nemoguće obzirom na proizvodnju koja je ostvarena. Takođe je neodmerena izjava da je za šest meseci 2016. godine u Železaru uloženo 120 miliona dolara. Tačno je da je određenih ulaganja bilo ali je 120 miliona dolara „naduvana“ cifra koja korespondira sa novih 120 miliona ulaganja u 2017. godini. Tolike pare bi morale da se vide. U 2017. godini je najavljena proizvodnja od 800.000 miliona $ i 20 miliona $ profita. Ispada da je mesečni profit 1,6 miliona $, kada to dalje razrađujemo dolazimo do podataka da svaki od 5.000 radnika Železare godišnje doprinosi profitu sa 3,332 $ godišnje ili 277,6 $ mesečno. Što je otprilike polovina prosečne zarade u Železari.  



Ove podatke treba komparirati sa najavljenom proizvodnjom od 2 miliona tona, što je projektovani kapacitet Železare, koji nikad nije ostvaren.

US Steel je imao proizvodnju od 1,6 miliona tona i to ne stalno. Ako su ove najave tačne onda profit ne može biti biti skromniji od 20 miliona $ a investicije krajem 2017. godine 240 miliona $. Ostaje još 60 miliona $ u 2018. godini i eto 300 miliona $ investicija koje je „Hesteel“ najavio. U euforičnom raspoloženju premijer Vučić je izneo jedan netačan podatak a to je da je „Hesteel Grupa“ najveći azijski proizvođač čelika. Tačno je da je “Hesteel Grupa” do skora i bila a sada, ne samo da nije najveća u Aziji nego to nije ni u Kini. Krajem novembra i početkom decembra 2016. godine u Šangaju je održana svečanost povodom formiranja nove kompanije „China Baowu Steel Group“ koja je nastala integracijom „Baosteel Grupe“ i „Wuhan Iron and Steel Group“. Nova kompanija zapošljava blizu 300.000 radnika i ima aktivu od 105,9 milijardi dolara. Njihova proizvodnja u 2015. godini je bila viša za 60 miliona tona čelika od Hesteela.

„China Baowu Steel Group“ je posle Arselor Mitala drugi proizvođač čelika u svetu, a prvi u Aziji.

Sve ovo je napisano bez zluradosti i zlobe. „Hesteel“ je obavio odličan posao kupovinom Železare Smederevo, prvi rezultati su impresivni ali ne možemo preterivati. Ne treba Hesteel da bude bolji nego što jeste a biće još bolji zahvaljujući i nama koji ovako nešto pišemo.

Ipak je to naš „Hesteel“ Srbija.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"