VESTI

„Dobar ugovor za metalce „ poručuju predstavnici tri italijanska sindikata metalaca, FIOM-CGIL, FIM -CISL, UILM-UIL, potpisnika nacionalnog Kolektivnog ugovora za metalsku industriju Italije. Pre potpisivanja 20-časovni štrajk.
DOBAR UGOVOR ZA METALCE ITALIJE

Rim, 07.12.2016.

Posle trinaest meseci pregovora i 20 -časovnog štrajka predstavnici tri italijanska sindikata FIOM-CGIL, FIM-CISL, UILM-UIL su sa udruženjem poslodavaca Federmeccanica Assistal potpisali nacionalni ugovor za Metalsku industriju Italije.

Sindikati su ugovor ocenili kao „dobar ugovor za metalce“. Sporazum važi četiri godine i pokriva čitav metalski sektor i prprimenjivaće se na 1,6 miliona radnika.

Nacionalni Sporazum je ugovor kišobran koji garantuje minimum prava a sindikati će moći da ga poboljšaju za nivo preduzeća. O sadržini Sporazuma će biti izveštena i Radnička veća kompanija.

Sindikati ukazuju da je Sporazum „veoma inovativan“ jer donosi proširenje postojećih prava, kontinuirane obuke i pravo na obrazovanje, dodatnu pomoć oko zdravstvene zaštite, nove penzione šeme, olakšano konstituisanje i rad odbora za bezbednost i predstavnika sindikata.

Svoje ocene Sporazuma su dali i generalni sekretari sindikata. Mauricio Landini-FIOM-CGIL je pohvalio Sporazum kao „novoutemeljeno jedinstvo radnika“. Marko Bentivogli- FIM-CISL „ Mi smo ponovo ostvarili sindikalno jedinstvo a to smo postigli okupljeni oko novog Sporazuma. Ovaj dokument oslikava i budućnost prava radnika“.

Roko Palombela-UILM-UIL- „ Stavili smo Sporazum kao centralniu vrednost, omogućili pregovore u preduzećima, unapredili suodlučivanje“.

Volter Sanches-IndustriAll Global, generalni sekretar „Čestitamo FIOM-CGIL, FIM-CISL i UILM-UIL na postignutom Sporazumu i velikom ostvarenju. Posebno nam je drago da ste ovo uradili zajedno i solidarno. To je put vraćanja jedinstva među italijanske metalce.“