VESTI
     
 
Prezentovano poglavlje 19 o socijalnim i radnim pravima u okviru dvodnevnog multikongresa, „Serbian Vision“. Organizatori Nemačko-srpska privredna komora (ANK Srbija) i Privredna komora Srbije.
POGLAVLJE 19 O SOCIJALNIM I RADNIM PRAVIMA




Beograd, 26.11.2016.

U organizaciji Nemačko Srpske privredne komore i Privredne komore Srbije u Beogradu je organizovan dvodnevni Multikongres „Serbian Vision“.

U toku dva dana organizovano je 60 dvočasovnih događanja sa različitim temama i učesnicima. Prvog dana je održano predavanje i diskusija na temu „Otvaranje Poglavlja 19 o socijalnim i radnim pravima“ a domaćin je bio Centar za industrijske odnose. O otvaranju poglavlja, njegovoj sadržini su govorili prof Darko marinković- Centar za industrijske odnose, Dragana Savić- Ministarstvo rada, dr. Danilo Rončević- direktor Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije i Dejan Kostić zamenik direktora službe za upravljanje kadrovima.



Interesovanje za ovu temu su pokazali i predstavnici sveta sindikata, Konfederacija slobodnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije ii BOFOS, i drugi sindikalni aktivisti koji su pored pitanja imali i što šta da kažu.

Radna grupa Ministarstva rada koja se bavi skriningom i implementacijom Poglavlja 19 je u komunikaciji sa socijalnim partnerima ali oni ne pokazuju neko veliko interesovanje. Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS“Nezavisnost“ i Udruženje poslodavaca Srbije sprečavaju uključenje drugih zainteresovanih i to se mora promeniti.



Još 2009. godine Srbija je popunila 300 pitanja Evropske komisije. Akcioni plan za sprovođenje Poglavlja 19 još nije napravljen a krajnji rok je kraj 2016. godine.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se informišemo ne samo o Poglavlju 19 već i o zelenim tehnologijama, ekonomskom osnaživanju žena 45+, partnerstvu protiv političkog zapošljavanja, dualnom obrazovanju, zaštiti zaposlenih od zlostavljanja na radu, odgovornoj eliti za uspešne politike i drugim temama koje su obrađivane tokom dva dana Multikongresa „Serbian Vision“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"