VESTI
     
 
Održan završni Okrugli sto u okviru projekta Industrijskog sindikata Srbije(ISS) i Solidar Suisse „Radnička veća u Srbiji-Implementacija modela za unapređenje prava radnika iz radnog odnosa i prava na osnovu rada“.
RADNIČKA VEĆA U SRBIJI




Beograd, 25.11.2016.

Završni Ekspertski okrugli sto u okviru projekta „Radnička veća u Srbiji-Implementacija modela za unapređenje prava radnika iz radnog odnosa i prava na osnovu rada“ održan je u Beogradu a domaćin je bio Centar za industrijske odnose. Na ovom Okruglom stolu predstavljeni su rezultati rada u 2016. godini koje je Industrijski sindikat Srbije postigao.



Cilj je bio da se u pojedinim multinacionalnim kompanijama prisutnim u Srbiji oformi Radničko veće. ISS je procenio da najbolji preduslovi postoje u ATB Sever – Subotica i DAD DM Zrenjaninu.


   


Većinski vlasnik ATB Sever su Kinezi a DAD DM Nemci. Nakon više održanih radionica usvojena su Pravila o radu radničkih veća u preduzeću, koja su izvedena iz Nacrta Zakona o radničkim većima koja su urađena u 2014. godini u okviru projekta „Radnička veća kao osnov za bolje ostvarovanje poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika.“  



O radničkim većima su govorili prof dr. Darko Marinković i dr. Vukoica Šćekić a rezultate rada i aktivnosti u 2016. godini je saopštio Dragan Matić, predsednik ISS.

O svojim utiscima i aktivnostima u samim preduzećima govorili su Dragan Grozdanović –ATB Sever i Mira Petković- direktor ljudskih resursa DAD DM.

Prisutni su imali priliku da čuju i Milovana Andrića iz KSS Elektromreže Srbije koji je predstavio svoj Master rad „Unapređivanje instrumenata i prakse informisanja, konsulovanja i saodlučivanja zaposlenih“. Učešće u diskusiji su uzeli i predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata (KSS), Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Sloge, Sindikata „Pravda“ Petrohemije Pančevo.


   


U završnom delu rada okruglog stola je zaključeno, da je za zaživljavanje radničkih veća u Srbiji potreban zakonski okvir i da 2017. godina može biti godina kada će se to i dogoditi. Ovaj proces će biti ubrzan i otvaranjem Poglavlja 19 u sklopu naših napora da se implementiraju pravila EU i na taj način sebe kvalifikujemo za ulazak Srbije u EU. 



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"