VESTI
     
 
Centar za dekontaminaciju domaćin skupa „Kako revitalizovati IMT i druge industrijske gigante?“ Organizator skupa Levica Srbije.
KAKO REVITALIZOVATI IMT I DRUGE INDUSTRIJSKE GIGANTE?




Beograd, 7. Novembar 2016.

Razgovor koji je obavljen u prostoru Centra za dekontaminaciju i organizaciji Levice Srbije, okupio je šarenoliku publiku i zanimljive govornike, Zorana Stojiljkovića-potpredsednika UGS“Nezavisnost“, Srećka Mihailovića- rukovodioca Centra za razvoj sindikalizma, Ljubomira Stevanovića- bivšeg direktora IMT, Borka Stevanovića predsednika Levice Srbije i Svetlanu Pandžić- liderku radnika u protestu.  



U uvodu je rečeno da je IMT samo jedan od bivših industrijskih giganata koji je završio u stečaju a radnici na biroima za zapošljavanje. Učesnici su izneli svoje viđenje propasti IMT ali razrešenja koje ima uporište u realnosti nema. Utopijska viđenja, žal za onim što je IMT bio su dominirali u diskusijama a levičarski nastrojeni diskutanti su bolje prošli od onih koji su deset godina unazad pokušavali da IMT ne doživi trenutnu situaciju.

Ispred Industrijskog sindikata Srbije (ISS) skupu su prisustvovali Dragan Matić predsednik ISS i Petar Grbić- dugogodišnji predsednik IS IMT i čovek koji je dva puta dobio otkaz u svojoj borbi da IMT radi i opstane.



Matić je ukazao da sve akcije i aktivnosti koje su govornici izrekli su već rađene od strane ISS ali je rezultat poražavajući.

Kada fabrika ostane bez radnika, kada se njena imovina i oprema pokrade, onda ne postoje pretpostavke da fabrika oživi. Da je ova država htela da IMT radi, onda ga ne bi dovela u stečaj. Odgovora na pitanje, kako revitalizovati IMT nije bilo, ako ne računamo levičarenje pojedinaca koji o IMT malo znaju ili ga znaju iz prošlog veka.



Verovatnoća da će „mali crveni traktor“ preživeti je ravna nuli, na njegovo mesto će i već su došli neki drugi crveni, plavi, zeleni traktori, njih prave neki drugi a ne srpski radnici, a mi možemo da hulimo na političare, jedni na druge, svetski poredak, kapitalizam,.. IMT je prestao da postoji, kome to nije jasno može da protestuje, levičari, pravi performanse, traži krivce i sebe veliča. To neće vratiti radnike u hale a male crvene traktore na njive.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"