VESTI

Završna Konferencija u okviru Projekta „Priručnik za kolektivno otpuštanje zaposlenih –tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“. Domaćin Konferencije sindikat „Metalici“. Priručnik do kraja godine.
PRIRUČNIK O KOLEKTIVNOM OTPUŠTANJU DO KRAJA GODINE

Sofija, 24-26.oktobar 2016.

Sindikati članice IndustriAll Evropa iz Bugarske-„Metalici“ i „Potkrepa“, Makedonije -Sindikata industrije i enegetike Makedonije, Rumunije- SMETAL i FSLI, Francuske- FO„Metaux“ i Srbije-Industrijski sindikat Srbije učesnici Projekta „Priručnik za Kolektivno otpuštanje zaposlenih –tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“ su održali završnu Konferenciju u Sofiji u sedištu sindikata „Metalici“ koji je nosilac Projekta.

Ovaj Projekat se sprovodio tokom 2016. godine a finansiran je od strane Evropske komisije.

Uvodno izlaganje je imao predsednik sindikata „Metalici“ Vasil Janačkov, podsetivši prisutne na sadržine konferencija koje su održane u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Srbiji i Francuskoj. Sadržina i iskustva konferencija će biti objedinjene u „Priručnik“ koji bi trebalo da bude završen do kraja 2016. godine.

Ispred Industrijskog sindikata Srbije Konferenciji su prisustvovali Dragan Matić, predsednik ISS i Mladen Urulović predsednik IS RBB.

Učesnici su dali predloge i teme za buduće projekte a dominantno je provejavalo interesovanja za stanje industrije na prostoru Jugoistočne Evrope i neophodnost reindustrijalizacije. Mogući projekat bi uvažio iskustva političkih struktura EU i sindikata –IndustriAll Evropa stečena kroz Projekat Industrijalizacije Evrope koji sprovodi Evropska komisija i Parlament.