VESTI
     
 
Potpisan Kolektivni ugovor u „Hesteel Srbija“. Kolektivni ugovor (KU) odraz fer odnosa i međusobnog poštovanja. Nezavisni sindikat metalaca „Hesteel Srbija“ zadovoljan sadržinom i kvalitetom KU. Prava radnika na visokom nivou.
POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U „HESTEEL SRBIJA“




Smederevo, 29.09.2016.

„Potpisani Kolektivni ugovor u „Hesteel Srbija“ je rezultat teških ali fer pregovora koje su sindikati vodili sa predstavnicima „Hesteel Srbija“ više od četrdeset dana. Ovo je prvi put da smo pregovarali sa kineskom kompanijom, imalo je puno neizvesnosti na samom početku i u toku pregovora ali krajnji rezultat i sadržina KU odražavaju fer odnos i uvažavanje koje smo imali u toku pregovora. Radnici železare mogu biti bezbrižni i naredne tri godine, kolika je važnost KU. „ kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca „Hesteel Srbija“ Smederevo, koji je potpisnik KU.



Sindikalna i radnička Srbija je sa pažnjom i neizvesnošću pratila tok pregovora jer je ovo prvi put da se pregovaralo sa jednim velikim kineskim investitorom.

Događanja u železari su praćena i od strane evropskih institucija i evropskih sindikata (IndustriAll Evropa) koji su indirektno pratili tok pregovaranja.



Potpisani KU je izuzetno važan za buduću poziciju „HESTEEL SRBIJA“ na tržištu Evrope, koja se protivi prisustvu kineskog čelika na tržištu Evrope. Pored zahteva da kineski čelik nema damping cene, Evropa zahteva da u kineskim kompanijama postoje slobodni i demokratski sindikati i kolektivni ugovori. Ova dva uslova su u „Hesteel Srbija“ u potpunosti ispoštovana.

Industrijski sindikat Srbije kao učesnik pregovora i član IndustriALL Global i IndustriALL Evropa može sa ponosom prestaviti sadržinu KU i zatražiti njegovo puno poštovanje od svetskih i evropskih sindikata.

Najveći dobitnici su radnici železare koje čekaju ozbiljni poslovi, najavljena investiciona ulaganja koja garantuju punu uposlenost, sigurnost posla i kvalitetne, održive zarade.



Pored sindikalnih predstavnika potpis na KU je stavio i generalni direktor „Hesteel Srbija“ gospodin Sihai Song.



Kineskom predsedniku Si Đinpingu možemo poslati dopis sa tvrdnjom da su sva njegova javna obraćanja po pitanju pozicije i prava radnika u „Hesteel Srbija“ u potpunosti ispunjena.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"