VESTI

IndustriAll Evropa obeležio dvadesetogodišnjicu postojanja Direktive o uspostavljanju radničkih veća u multinacionalnim kompanijama i trideset godina od prvog sporazuma. O Svropskim radničkim većima u Srbiji govori samo Industrijski sindikat Srbije.
DVADESETOGODIŠNJICA EVROPSKIH RADNIČKIH VEĆA U MULTINACIONALNIM KOMPANIJAMA

Brisel, 28.09.2016.
Tačno pre dvadeset godina stupila je na snagu Direktiva o uspostavljanju Evropskih radničkih veća u multinacionalnim kompanijama.(MK)
Danas u Evropi radi više od 1.100 radničkih veća, u kojima preko polovine čine predstavnici IndustriAll Evropa. Ove godine IndustriAll Evropa proslavlja trideset godina od svog prvog Sporazuma koji je potpisan u Francuskoj 1986. godine.
Danas milioni radnika imaju mogućnost da preko svojih predstavnika budu konsultovani oko širokog spektra pitanja koja se tiču zaposlenih. Radnički saveti ne samo da brane prava radnika već unapređuju korporativno upravljanje, pravo glasa radnika i sindikata i strategiju kompanija.
Predstavnici MK i Evropskih radničkih saveta (ERS) se redovno sastaju da razmene informacije i konsultuju se o ključnim ekonomskim, industrijskim i socijalnim pitanjima pre nego se donesu konačne odluke.
ERV predstavljaju mesto gde predstavnici radnika mogu da diskutuju i razvijaju evropsku solidarnost te stvaraju usklađene sindikalne odgovore na kompanijske strategije koje često imaju za cilj smanjenje prava radnika i njihovo međusobno suprotstavljanje.
Direktiva je revidirana 2009.godine i glasi „Samo dijalog na nivou gde se pripremaju pravci i efikasno uključivanje predstavnika radnika, omogućava da se predviđa i upravlja promenama.“
Do sada, ovaj osnovni princip nije zaživeo i daleko je od njegove pune primene i poštovanja. I ako je postojanje i vrednost EVR dokazana, efikasnost njihove uloge u procesu donošenja odluka u MK se mora i dalje ojačavati. Direktiva iz 2009. godine u značajnoj meri uklanja nedoumice oko sindikalnog organizovanja i uloge sindikara u MK, prava po pitanju informisanosti i konsultacija su bolje definisana, obaveza i pravo na obrazovanje predstavnika ERV i MK.
industriAll Evropa je u potpunosti posvećen osnivanju ERV i unapređenju postojećih sporazuma kao i davanju pune podrške osnivanju ERV na nacionalnim nivoima.
Vodivši se tim načelima Industrijski sindikat Srbije kao članica IndustriAll Evropa već treću godinu, sprovodi aktivnosti sa ciljem zaživljavanja ERV u Srbiji, kroz usvajanje Zakona. Ovaj projekat je podržan od strane SLA-Swiss Labour Assistance a trenutno radimo na zaživljavanju ERV u preduzećima i ako Zakon još ne postoji. Postojeći evropski i nacionalni zakonodavni okviri ERV se moraju u potpunosti poštovati i ojačavati a radnici moraju biti uključeni u te procese u ranim fazama kako bi mogli da utiču na planirane mere i njihove posledice.