VESTI

Održan Peti sindikalni forum u organizaciji Centra za razvoj sindikalizma. Gost foruma Profesor dr. Jože Mencinger iz Slovenije. Panelisti: Branislav Božić, novinar lista „Danas“, Goran Nikolić iz „Nedeljnika“ i Vojislav Stevanović iz časopisa „N1“.
Socijalizam i samoupravljanje od prakse do utopije

Beograd, 21.09.2016.

U Medija Centru u Beogradu je održan Peti Sindikalni forum u organizaciji Centra za razvoj sindikalizma. Ovoga puta se sociolog Srećko Mihailović potrudio da upriliči učešće prof dr. Jože Mencingera iz Slovenije.

Tema njegovog izlaganja, „Već smo ih imali ali smo ih izgubili- Socijalizam i samoupravljanje“ je ovog puta bila vrlo intrigantna i izazvala je burnu diskusiju učesnika Foruma. Po njemu, u Sloveniji i nekim drugim zemljama ponovo se pojavljuju ideje od pre dvadeset pet i više godina o samoupravljanju i socijalizmu. One su za sad ostale marginalne u imperativima neoliberalizma.

Argumenti protiv ključnih ideja neoliberalizma o smanjenju troškova rada, prodaji preduzeća strancima, smanjenju javne potrošnje, o zabrani diranja u raspodelu bogatstva i pitanju pomoći siromašnima uvod su u diskusiju o našim iskustvima sa socijalizmom i samoupravljanjem i sadašnjim potrebama participacije radnika u upravljanju. Svoje stavove o temi su izložili panelisti: Branislav Božić, novinar lista „Danas“, Goran Nikolić iz „Nedeljnika“ i Vojislav Stevanović iz časopisa „N1“.

Učesnici Foruma su bili predstavnici stručne javnosti i sindikata, među njima i Industrijskog sindikata Srbije.

Da li je ovo samo zaboravljena praksa, utopija ili zakonitost društvenog razvoja pokazaće nauka i vreme.