VESTI

Poslovni opstanak Livnice FVK ugrožavaju oni koji su saučesnici u propasti Fabrike vagona Kraljevo. Ministarstvo privrede podržava opstanak i rad livnice FVK.
Da livnica FVK radi

Kraljevo 18.07.2016.

Višedecenijsko propadanje Fabrike vagona Kraljevo (FVK) je rezultitalo stečajem. Radnici su dobili socijalni program, fabrika stoji, bez izgleda za poslovni oporavak.

Ovu sumornu sliku donekle popravlja situacija u Livnici FVK, koja i pored stečaja, uspešno radi i posluje, kao i u vreme pred stečaj. Više od 60 radnika Livnice FVK radi, zarade su redovne i pristojne, sve obaveze se izmiruju.

Ovakva situacija ne odgovara nekadašnjem rukovodstvu Samostalnog sindikata i bivšim rukovodiocima FVK, koji traže da se Livnica proda, a onda da te pare potroše za ,,pokretanje’’ FVK, naravno sa njima na čelu. Oni vrše pritisak na gradske strukture grada Kraljeva i gradonačelnika. Ljuti su i na predstavnike Ministarstva Privrede, a državnog sekretara Dragana Stevanovića proglašavaju ga ,,grobarem srpske privrede’’.

Radnici koji rade u Livnici su članovi Industrijskog sindikata Srbije i sada i pre stečaja. Predstavnici sindikata i bivši direktor Livnice Zoran Bogdanović su primljeni u Ministarstvo Privrede od strane državnog sekretara Dragana Stevanovića, i tom prilikom izneli mogućnosti da Livnica radi, a radnici Livnice dobiju povezan radni staž od sredstava livnice. Stevanović je pokazao razumevanje za aktivnosti Livnice, a način povezivanja radnog staža će biti regulisan sa poreskom upravom Kraljeva.

U narednim danima se očekuje zakup Livnice na 6 meseci od kraljevačkog ,, Radijator-inženjeringa’’ sa kojim Livnica već sarađuje.